Vianočné košíčky s čokoládovým krémom, vyvážené kyslým džemom alebo ovocím. Presne takéto sú tieto košíčky, po ktorých sa len zapráši. To vám garantujem 🙂
Vianočné košíčky
Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré bude veľmi krehké. Je to absolútne v poriadku. Pokiaľ by sa vám s cestom zle pracovalo, pridajte do cesta pár kvapiek vody. Ale naozaj len pár kvapiek, aby sa cesto nezačalo lepiť. Vodu pridajte studenú. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Ak máte v chladničke príliš nízku teplotu, cesto pribežne sledujte. Formičky na košíčky plníme cestom len v tenkej vrstve. Toto cesto pečením vyrastie a chceme mať len tenučkú vrstvu košíčka. Formičky nemusíte vymastiť maslom, ani vysypať múkou. Ja som to nerobila a výsledok bol krásny 🙂
Košíčky pečieme pri teplote 200 °C asi 10-12 minút. Vyberáme ich z rúry, keď vidíme, že ich okraj začal zlato-hnednúť. Ešte teplé ich vyberáme z formičiek. Používajteprosím kuchynské utierky, alebo chňapky, aby ste predišli zraneniam 🙂
Krém
Krém do košíčkov si pripravíme z ganache zo smotany a kvalitnej čokolády. Recept na ganache nájdete tu:
Čokoládovú ganache vmiešame do hustého, čokoládového pudingu. Ten si pripravíme podľa návodu, ale s menším množstvom mlieka, aby bol hustý. Krém dáme do chladničky a keď vychladne, zdobíme ním košíčky potreté kyslastým džemom. Ten je výbornou voľbou pre vývaženie sladkého košíčka a sladkého krému.
Tieto vianočné košíčky sú pre nás doma absolútna vianočná klasika. Viem, že niekto považuje za klasiku len medovníčky a liencké kolieska, ale radície máme všetci odlišné a pritom tak podobné. Nech vám teda chutí, čokoľvek si na vianoce pripravíte 🙂
Vianočné košíčky s čokoládovým krémom
Ingrediencie
Košíčky
- 400 g hladkej múky
- 200 g masla
- 130 g práškového cukru
- 2 žĺtka
Čokoládový krém
- 200 g horkej čokolády
- 200 ml mlieka
- 100 ml smotany 33%
- 1 bal čokoládového pudingu
- džem na plnenie
Postup
Košíčky
- Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Košíčkové formičky plníme cestom v tenkej vrstve, keďže cesto vyrastie.
- Košíčky pečieme pri teplote 200 °C asi 10-12 minút.
- Ešte teplé ich vyberáme z formičiek,
Krém
- Pripravíme si ganache zo smotany a kvalitnej čokolády.
- Čokoládovú ganache vmiešame do hustého, čokoládového pudingu, ktorý pripravíme podľa návodu, ale s menším množstvom mlieka.
- Krém dáme do chladničky a keď vychladne, zdobíme ním košíčky potreté kyslastým džemom.