Niekto mi dávnejšie napísal, že by chcel vidieť nejaký tradičný recept. Tradičný recept našej rodiny. A toto je asi najlepší čas počas roka vám ukázať presne jeden takýto recept. Je to recept na hneď mäkké medovníky našej babičky. Recept je to naozaj poctivý, z kvalitných surovín a vynikajúci. Viem, že stojí za to ho vyskúšať hneď pre niekoľko dôvodov.
Hneď mäkké medovníky
Toto je asi treba zdôrazniť, nakoľko počas môjho detsva sme robili niekoľko druhov medovníkov a nie všetky boli teda hneď mäkké. Robí niekto ešte taký recept? Musíte si vypočítať správny čas na pečenie medovníkov, aby vydržali v krabičke odložené asi 4 týždne s prekrojeným jabĺčkom. Časom zmäknú a ak ste to načasovali správne, na Vianky máte medovníky mäkké. Tu to nie je potrebné 🙂 Žiadne načasovanie na pečenie totiž nie je lepšie ako hneď 😉
postup
Do misky kde je preosiata múka s cukrom vložíme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na asi 30 minút. Cesto po vyberatí z chladničky vyvaľkáme na plát hrubý asi 4mm Vykrajujeme vianočné vzory a pečieme v rúre pri teplote 175 °C 12-15 minút.
Ja medovníčky zdobím, takže ich po upečení ničím nepotieram. Viem však, že niektorí ich kvôli lesku potierajú rozšľahaný vajíčkom. Kedysi sme to robili, ale len ak sa medovníky nezdobili, inak sa poleva skĺzla, ale nepamätám si to už presne 🙂
Hneď mäkké medovníky
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 125 g masl
- 190 g práškového cukru
- 3 PL medu
- 2 vajíčka
- 1 KL škorice
- 1 KL perníkového korenia
- 1 KL sódy bikarbóny
Postup
- Do preosiatej múky a cukru vložíme zvyšné suroviny a vymiesime cesto.
- Cesto zabalíme do potravinárskj fólie a odložíme do chladničky na asi 30 minút.
- Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na plát hrubý asi 4mm
- Vykrajujeme vianočné vzory a pečieme v rúre pri teplote 174 °C 12-15 minút.
- Ja medovníčky zdobím, takže ich po upečení ničím nepotieram.
Ak ste si teda s pečením dali tento rok načas, nie je lepší recept ako tento na mäkké medovníky. aby ste všetko zvládli v tom najlepšom poriadku 🙂
Majte krásne sviatky 🙂
Ďalšie vianočné recepty z blogu