Pamätá si ešte niekto, ako som pred istým časom hovorila v tomto článku o Tiramisu o surových vajciach? Ako by som si nikdy nedla surové vajce? Viete ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy a my sme už presne v tom období, kedy so surovým vajcom problém „čarovne“ nemám. Čo s človekom spravý vaječný likér, že?
Už v nadpise píšem, že ide o vaječný likér pre dospelých. Nie len kvôi spomínaným surovým vajíčkam ale najmä kvoli (množstvu) alkoholu v tomto vianočnom moku.
Dva dôležité tipy na úvod:
TIP 1 – Vajíčka
Aby bola zaručená čerstvosť, chuť a konzistencia vaječného likéru, je dôležité podotknúť, že vajíčka musia byť čerstvé. Nie každý má doma sliepočku čo znáša vajíčka na počkanie, ale skúste aspoň v období vianoc zohnať vajíčka od chovateľov z vášho okolia, alebo z nejakého overeného zdroja. Čím je vajíčko staršie, tým viac môže utrpieť chuť (v horšom prípade aj zdravie).
TIP 2 – Alkohol
Keďže ide o alkoholickú verziu, je veľmi dôležité, aký alkohol zvolíte. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite nič nepokazíte, no výber alkoholu môžete pokojne zmeniť. Častokrát môžete v receptoch vidieť už samotné likéry s nižším obsahom alkoholu ako napríklad Baileys, alebo „obyčajný“ druh alkoholu ako brandy, whiskey, vodku alebo rum. S každým druhom alkoholu bude váš vaječný likér chutiť trošku inak. Ak je nejaký alkohol ktorý preferujete (napríklad na rodinných oslavách), odporúčam použiť ten.
Na môj vaječný likér potrebujeme len 4 ingrediencie, no neočakávam, že ich budete mať všetky doma, takže sa treba pripraviť.
Suroviny na vajčný likér
Na cca 500ml likéru budeme potrebovať:
1 plechovku (400G) salka
1 dl rumu
1 čl vanilkovej arómy
4 žĺtka
Príprava
Žĺtka vyšľaháme s arómou do žĺtkovej peny, pridáme salko a rum a sľaháme aspoň ďalšie 2 minúty.
Takýto vaječný likér vydrží v chlaničke 24 hodín čerstvý, takže ak nespotrebujete táketo množstvo naraz, pripravte si likér z menšej dávky. Prípadne, ak budete mať návštevu, odporúčam dávku znásobiť.
Ako som už spomínala, alkohol môžete použiť rôzny, ja vždy siaham po rume, nakoľko si myslím, že ako jeden z mála má chuť sám o sebe a nie je to len „čistý“ alkohol, ale alkohol s arómou, if you know what I mean 😉
Tak dúfam, že bude chutiť 🙂
Vaječný likér pre dospelých
Ingrediencie
- 4 vajíčka potrebujeme len žĺtka
- 1 čl vanilkovej arómy
- 1 plechovka salka (skoro 400g)
- 100 ml rumu
Postup
- Žĺtka vyšľaháme s arómou do žĺtkovej peny.
- Do peny pridáme salko a rum a sľaháme aspoň 2 minúty.
- Prelejeme do sklenenej nádoby, alebo podávame.
Poznámky
Prajem krásne sviatky a na zdravie!