Čučoriedkový koláč s posýpkou je presne to, čo potrebujete počas babieho leta! Výborný, jednoduchý, rýchly a šťavnatý čučoriedkový zákusok!
Babie leto vitaj medzi nami! Tento rok je úplne šialený. A babie leto mi len pripomína, že sa blíži ku koncu. Čo je zrejme dobre?
Ešte predtým však stihneme nejaké sezónne recepty. A toto je jeden z nich!
Čučoriedky a ich vlastnosti
Dovolím si preložiť pár faktov zo stránky healthline o čučoriedkach. Tak si poďme ukázať, aké magické je toto ovocie. Čučoriedky:
- sú antioxidanty
- môžu napomáhať zníženiu krvého tlaku ( v článku spomínajú štúdiu, kde obézni ľudia počas ôsmych týždňov jedli každý deň 50G čučoriedok a ich krvý tlak sa znížil)
- napomáhajú mozgu so starnutím a jeho funkcionalitou ( v štúdii ktorá trvala 6 rokov a zúčastnilo sa jej 16 000 starších ľudí bolo preukázané, že konzumácia čučoriedkového džúsu denne pomáha spomaliť starnutie mozgu v priemere o 2,5 roka)
- môžu napomôcť pri svalovici
- môžu pomôcť s reguláciou cukru v krvi
- Sú plné vitamínov K1, C
Šťavnatý čučoriedkový zákusok
Tento rýchly čučoriedkový koláč s posýpkou bol inšpirovaný mojím vlastným receptom. Jeho základ má v tomto ovocnom koláči. Určite uvidíte aj tú podobu.
Náplň aj časť postupu boli však zmenené. A ktovie, či by vám napadlo zmeniť aj tú náplň. Tak to tu teraz budete mať ako fresh recept.
Dovolila som si teda spraviť nejaké zmeny a dať vám ho sem znovu. Nikto ešte totiž nepohrdol týmto koláčom.
Aký teda je?
- Rýchly. 65 minút a máte ho na stole. Z toho samozrejme 45 minút pečieme, takže vaša fyzická práca trvá ešte o niečo menej.
- Šťavnatý. Ovocná šťava vždy napomôže, aby bol koláč šťavnatý. A tu ju máme 🙂
- Ovocný. Ovocné koláče sú najlepšie v ich sezóne. Skúste preto tento koláčik uprednostniť počas sezóny čučoriedok. Ak sa nedá, použite mrazené, ale kvalitné čučoriedky.
- Relatívne zdravý. Jasné, že je to relatívne. To, že koláč obsahuje čučoriedky ešte úplne naznamená, že je zdravý. Obsahuje aj maslo a cukor. Avšak ak by ste ho chceli prikloniť viac na zdravú stranu, je tu možnosť. Pripravte plnku z dvojitej dávky. Vynechajte polovicu cukru. A hneď ste o krok bližšie k zdravému koláču.
- Jednoduchý. Koláč ako taký má tri fázy prípravy, ale všetky sú veľmi jednoduché.
- Vhodný pre deti. Prekvapivo žiaden alkohol, ani veľa cukru. Ovocie tam je. Čo ešte?
Čucočiedkový koláč s mrveničkou
Ingrediencie
Cesto na koláč
- 120 G hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 100 G masla zmäknutého
- 50 G kryštálového cukru
- 2 vajíčka
Čučoriedková plnka
- 200 G čučoriedok
- 20 G trstinového cukru
- šťava z 1/2 citróna
Mrvenička
- 1/2 HR cukru biely
- 1/3 HR hladkej múky
- 1/4 HR masla
Postup
Čučoriedková plnka
- Čučoriedky umyjeme. Polovicu pokrájame na malé kúsky, zvyšok necháme v celku a vložíme do hrnca. Pocukrujeme a polejeme citrónovou šťavou. Varíme asi 5 minút, do zmäknutia
Mrvenička
- Maslo vložíme do misky a zasypeme cukrom. Prstami maslo rozdrobíme na menšie kúsky ktoré spojíme s cukrom. Zasypeme múkou a vytvoríme mrveničku.
Cesto na koláč
- V miske vyšľaháme maslo a cukor do hladkej konzistencie.
- Postupne primiešavame vajíčka, vždy po jednom a zašľaháme
- Pridáme vanilkovú arómu, kypriaci prášok, soľ a múku. Cesto bude husté a je to v poriadku.
- Túto zmes rozdelíme na približnú polovicu. Polovicu nalejeme do vymastenej a vysypanej formy s vysokým okrajom. Rozmery asi 34×24 cm.
- Na cesto dáme vrstvu čučoriedkovej zmesi a naň druhú polovicu cesta.
- Na to celé prstami rozdrobíme mrveničku.
- Pečieme 45 minút pri 175°C, kontrolujeme špáradlom.