Špeciálny recept na red velvet muffiny na Deň Matiek. Krásne červené muffiny, s cream cheese krémom.
Chcela som niečo extra. Niečo možno trošku komplikovanejšie. Síce je v jednoduchosti krása, ale je to recept pre naše mamičky. A do tých sa oplatí investovať viac času. Veď aj ony do nás investovali toľko hodín svojho života.
Tak tento je pre vás, drahé mamičky 🙂
Čo sú Red Velvet muffiny
Red Velvet muffiny sú vlastne taký spin-off pre red velvet cake.
Ako teda vznikol Red Velvet koláč:
Velvet cake po slovensky zamatový koláč pochádza z druhej polovice 19. storočia. Samozrejme je z Ameriky, kde vtedy bola Viktoriánska éra.
Pojem velvet = zamat, mal označovať jemnosť a nadýchanosť tohto koláča. A bol z kakaa.
Vtedy sa objavil ak diabolský koláč. Vrstený červený koláč z čokolády.
A celé sa to zrejme na koniec spojilo a máme red velvet koláč. A následne aj muffiny a mnoho iného.
To je história, čo? Vedeli ste niečo z toho?
Extra tipy na dokonalé muffiny
V poslednej dobe sa stále snažím napísať vám extra tipy pre daný recept.
Ako som už xkrát spomínala, ja robím recept vždy niekoľkokrát. A vždy sa niečo nové naučím. A teraz tomu nebolo inak. Takže tu je 5 tipov, ktoré vám pomôžu k lepším red velvet muffinom.
Vajíčka
Vajíčka používate izbovej teploty.
Je to naozaj dôležitý krok, ktorý vám dopomôže ku krásnym a nadýchaným muffinom.
Cmar
Cmar sa dá jednoducho kúpiť v akomkoľvek obchode. Ak však cmar doma nemáte, môžete ho jednoducho nahradiť. Do 1 HR mlieka, pridajte 1 PL octu. Nechajte 5 minút postáť a použite akoby ste mali cmar. Tadá.
Farbivo
Potravinárske farbivo existuje rôzne. Práškové, tekuté aj gélové.
Ja som donedávna používala práškové farbivo. To však vždy všetko zašpinilo a logicky, strašne sa prášilo. Fungovalo. To áno, ale nebolo veľmi praktické.
No a prednedávnom som začala používať gélové farbivo. To je už o inom. Dá sa s ním ľahko pracovať a dobre sa uskladňuje.
Je však úplne na vás, aké farbivo použijete. Viem, že sa dá použiť aj šťava z repy (cvikle), no neskúšala som to. Zatiaľ ešte nemám skúsenosti s prírodným farbivami.
Zmäknuté maslo
Maslo naozaj použite zmäknuté. Vyberte si ho 20-30 minút pred pečením von z chladničky. Vlastne to urobte spolu s vajíčkami!
Z tvrdého masla krém nespravíte. Verte mi.
Syr
Syr, teda cream cheese, použite taký, aký zoženiete.
Viem, že nie v každých potravinách takýto syr držia. A viem aj, že nie všetky predajne majú na výber oba. Tak jednoducho zvoľte ten, ktorý máte v obchode.
Určite nič nepokazíte.
A teraz, hor sa do pečenia!
Ďalšie recepty na muffiny z blogu Varenápečená
Red Velvet muffiny nie len na Deň Matiek
Potrebujeme
- Forma na pečenie muffinov
- Košíčky na muffiny
- Cukrárske vrecko
- Špička na zdobenie muffinov
Ingrediencie
Red Velvet muffiny
- 1 HR kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 HR cmaru
- 1/2 HR rastlinného oleja
- 1 bal prášku do pečiva
- 2 ČL kakaa
- 2 ČL vanilkovej arómy
- 1 ČL farbiva
- 2 HR polohrubej múky
Cream cheese krém
- 250 G Lučiny, alebo syru Philadelphia
- 60 G zmäknutého masla
- 100 G práškového cukru
- 2 PL vanilkovej arómy
Postup
Muffiny
- V miske vyšľaháme cukor spolu s vajíčkami.
- Pridáme cmar, olej, arómu a opäť vymiešame.
- Pridáme červené farbivo. Ak bude vaša zmes ružová, pridajte ešte o niečo viac farbiva.
- Preosejeme prášok do pečiva , kakao a polohrubú múku a vmiešame do cesta.
- Cestom plníme košíčky na muffiny do plna.
- Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 175°C spodný a horný ohrev.
- Po upečení muffiny vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Cream cheese krém
- Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkej konzistencie.
- Vložíme do chladničky.
- Keď muffiny vychladli, ozdobíme ich krémom z chladničky. Môžete použiť akýkoľkvek nadstavec uznáte za vhodné.
- Muffiny na obrázku boli ešte ozdobené extra muffinom, ktorý som rozmrvila do misky a posypala ním koláčiky.