Tartaletky
Tartaletky s lemon curd krémom pochádzajú z Francúzska. Ich pôvodný názov je tart au citron čítaj: tacht o sitchon
Skladájú sa z z košíčka z krehkého cesta a citronového krému. Zväčša je to jedna veľká tartaletka s lemon curd krémom.
V Amerike sa podávajú so šľahačkou, alebo zmrzlinou, aby sa vyvážila jeho naozaj kyslá chuť. To odporúčam vyskúšať.
Viac som z histórie nevedela nájsť, ale ak sa mi to raz podarí, určite doplním info aj pre vás.
Tartaletky ako také som robila už nejakú dobu pred vyskúšaním tohto receptu.
Tuším, že prvýkrát som ich vyskúšala minulý rok pred Veľkou Nocou. Boli čokoládovo-čokoládové s orieškami a dokonca som ešte našla prvé fotky. Ale to by ste vidieť nechceli 😀
A aj tie ešte niekedy skúsim spraviť a nafotiť skôr, ako sa všetky zjedia.
Dovtedy si vystačíme s touto francúzskou klasikou. Tieto moje nie sú podávané ako jedna veľká tartaletka, ale ako viac malých. Je to o niečo pracnejšie, ale o to milšie.
Ďalšie dezerty z blogu varenápečená
Kvalitné maslo
V mnohých receptoch je dôležité kvalitné maslo.
Preto v obchodoch vyberajme rozumne a uvážene.
Uprednostnime lokálne maslo nad tým dovážaným pomaly z druhej strany zemegule.
Tiež si môžeme vybrať také, ktorého minimálne trvanlivosť nie je o 3 roky.
A tiež nezabudnime čítať etikety. Niekedy vám môže byť jasné hneď pri zložení o produkt akej kvality ide.
Maslo potrebujeme do základu cesta aj aj citrónového krému, preto je pre nás tak dôležité. A nebude ho treba málo.
Tento recept na tartaletky s lemon curd krémom sa môže zdať trošku dlhší, no stačí dobrý multitasking a zvládnete všetko.
V zásade je tam len pár hlavných aktivít, zvyšok je chladenie, miesenie a miešanie.
Najprv pripravíme cesto na tartaletky a následne si nachystáme lemon curd.
Budete potrebovať formičky na tartaletky. V prípade, že nemáte, mohla by vám postačiť aj jedna veľká forma na tartaletky.
Ak budete mať akékoľvek otázky, dajte vedieť.
No a ako obvykle. V prípade, že si skúsite výrobu týchto citrónových tartaletiek, pošlite fotku 🙂
Tartaletky s lemon curd krémom
Ingrediencie
Cesto na tartaletky
- 220 H hladkej múky
- 150 G masla studeného
- 6 PL studenej vody
- 1 KL soli
- 80 G cukru
Lemon Curd
- 4 žĺtka
- 2/3 HR cukru
- 100 G citronovej šťavy
- štipka soli
- šupka z 1 citrona
- 90 G masla
- + šľahačka
Postup
Cesto na tartaletky
- Do hladkej múky pridáme na drobno nakrájané studené maslo. To prstami v múke rozpučíme a vypracujeme hmotu pripomínajúcu mokrý piesok.
- Pridáme cukor, žĺtok a studenú vodu a vypracujeme tuhé cesto.
- To obalíme celofánom a odložíme do chladničky na cca 20 minút.
- Po tom, čo cesto vychladlo, ho vyberieme z chladničky a z fólie a vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm. Ak používame malé formičky na tartaletky, tartaletku si položíme na vyvaľkané cesto a vykrojíme plát cesta o niečo väčší ako samotná formička.
- Vykrojené cesto vložíme do tartaletky, utlačíme aby sedelo s okrajmi, prípadne odrežeme cesto ktoré je naviac.
- Tartaletky pečieme pri 170°C zhruba 20 minút, do zlatohneda.
Lemon curd
- Lemon curd pripravujeme nad parou. Na to potrebujeme dva hrnce. Jeden s menším a jeden s väčším obvodom. Hrnce by po položení na seba mali do seba zapadnúť. Do spodného hrnca nalejeme vodu, ale len tak, aby sa nedotýkala spodnej strany vrchného hrnca.
- Hrnce položíme na sporák a dáme na vysoký plameň. Keď voda začne vrieť, teplotu stiahneme tak, aby voda bublala.
- Žĺtka, cukor, kôru z citrona, citronovú šťavu a soľ vložíme vo vrchného hrnca. Vareškou budeme všetky tieto suroviny miešať, až kým krém nezačne tuhnúť. Je dôležité neustále miešať a tiež dávať pozor na vodu v spodnom hrnci, aby sa vajíčka neuvarili na praženicu. Toto miešanie bude trvať asi 10 minút.
- Potom, čo zhustne, dáme hrnce preč z plameňa.
- Vložíme do hrnca celé maslo pokrájané na malé kúsky. Vmiešame do citronového krému.
- Po tom, čo sa maslo v kréme roztopilo ho môžeme naliať do tartaletiek trošku nižšie ako po okraj košíčka.
- Vložíme do chladničky, aby citrónový krém zatuhol na zhruba dve hodiny.
- Tartaletky podávame so šľahačkou na zjemnenie kyslej chute.