Recept na domáce cestoviny za pár minút
V prvom rade musím povedať. Nikdy mi nenapadlo pripravovať domáce cestoviny. Nikdy.
Dnes je tak jednoduché prísť do akýchkoľvek potravín a vybrať si, na čo máme chuť.
Môžeme mať cestoviny z celého sveta. Akékoľvek chute, príchute a tvary.
Existujú vaječné, bezvaječné, či špaldové cestoviny. Čo si len zmyslíte, dá sa to nájsť.
A napriek tomuto všetkému, napriek všetkým možnostiam ktoré obchody ponúkajú, najlepšie cestoviny sú domáce!
Takto prebiehal proces prípravy cestovín. Ak by vás to zaujímalo v obrázkovej podobe, je to tu.
Cestoviny sú zábava!
Príprava týchto cestovín trvá menej ako hodinu.
Čas od kedy budete rozbíjať vajíčka, po uvarenie cestovín. To celé je menej ako hodina. Zhruba 45 minút.
Ja viem, je to viac ako 10 minút. Za túto dobu uvaríte cestoviny zo sáčku. To áno. Ale tieto cestoviny stoja za tú skoro hodinu.
A hlavne, je to zábava! Vaľkanie, krájanie, vykrajovanie, mačkanie. Všetko môžete! Je to kreatívne varenie pre deti aj dospelých 🙂
Ďalšie recepty z blogu
Tipy a triky
Tento recept na domáce cestoviny som skúšala už mnohokrát. Robíme ho väčšinou s paradajkovou omáčkou, ale skúsili sme aj smotanovú.
Na konci som vám napísala aj 2 tipy. Ja som už spravila pár chýb, takže vy ich opakovať nemusíte.
Len tak mimochodom. Tieto cestoviny sú zo semolínovej múky.
No tú asi nekúpite v klasických supermarketoch. Buď sa dá nájsť v obchode so zdravými potravinami. Či na internete. Dokonca aj v jednej lekárni som ju už videla, takže zohnať sa dá 🙂
Veľmi by ma zaujímalo, či niekto z vás si doma pripravuje domáce cestoviny. Poctivé domáce cestoviny z vajec, soli a múky.
Robíte to niekto ešte? Alebo uprednostňujete nejaké špeciálne z obchodu?
A takto si viete pripraviť farfalle
Farfalle v procese
Aby sme to zhrnuli. Kto z vás pripravuje cestoviny sám doma? Aký je váš obľúbený recept? A nie len na cestoviny. Aj omáčky ma zaujímajú.
Dajte mi vedieť do komentárov! Veľmi rada sa inšpirujem. A naučím niečo nové.
Verím že bude chutiť a užijete si prípravu!
Domáce cestoviny
Ingrediencie
- 250 G múky
- 1 celé vajíčko
- 2 žĺtka
- 3 PL vody
- 2 PL oleja
- soľ
Postup
- Zo všetkých surovín vymiešame hladké, elastické cesto. Bude to chvíľu trvať a cesto bude lepivé. No je dôležité ho poriadne premiesiť a nepridávať ďalšiu múku.
- Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
- Následne vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na cesto hrubé asi 2 mm.
- Vyvaľkané cesto následne spracujeme do cestovín. Ak chceme robiť tagliatelle, cestoviny narežeme na asi 5° mm hrubé pásiky. Ak chceeme robiť farfalle ako na fotkách, cestoviny narežeme na štvorce asi 3x3cm. Každý kúsok chytíme palcom a ukazovákom v strede a zatlarčíme strany do seba.
- Cestoviny varíme vo vriacej vode, ktorá je osolená a s olejom asi 4 minúty.
- Podávame s omáčkou.
Poznámky
- Cesto na cestoviny, ktoré máte v chladničke vo fólii, tam môžete nechať pokojne aj 2 dni. Ak viete, že ho nepoužijete, zamrazte si ho, alebo pokračujte v tipe 2
- Cestoviny môžeme usišiť a použiť neskôr. Dôležité je, aby sa sušili každý kúsok samostane, inak sa s sebe prilepia a už ich nerozmotáte.
Sušiť ich môžete vo vypnutej rúre 12-24 hodín.