Pavlova torta – dezert na počesť ruskej baleríny!
Pavlova torta je počin vyrobený v Austrálii. Torta vznikla po tom, čo ruskú balerínu videli tancovať na turné v Austrálii a na Novom Zélande. To bolo približne v roku 1920. Odvtedy je pavlova populárna v Amerike, Austrálii aj v Rusku. Keďže všetci si ju nárokujú ako ich dezert!
Táto torta je jeden z tých slávnostnejších dezertov. Podáva sa na vianoce, alebo Veľkú Noc. Výborná je aj v lete s čerstvým ovocím a v mnohých iných kombináciách. Vhodná je aj na oslavy, či krstiny.
Príprava pavlovej
Pripravuje sa z bielkového snehu a cukru. Teda je veľmi sladká.
Pavlova torta sa skôr suší, ako pečie. To z nej robí recept ktorý sa pripravuje o niečo dlhšie, no stojí za to. Sušením sa usuší vonkajšia vrstva snehu ale vnútro torty ostáva vláčne a mäkké. A teda po prerezaní torta krásne praská, no nevyteká.
Väčšinou sa na vyrovnanie sladkej chuti torty podáva šľahačka. Šľahačka bez pridaného cukru býva chladená a veľmi jemná. Celá torta sa dopĺňa o ovocie. Preferuje sa také, ktoré je skôr trpké, ako sladké.
Torta patrí k tým rustikálnym, krásnym dezertom. Tvar by mala mať okrúhly a byť krásne vysoká. To môžete pripraviť aj nižšie korpusy a naskladať ju na seba. Tak vytvoríte ozajstnú, poschodovú tortu.
Celý postup prípravy máte spísaný nižšie. Dúfam, že bude chutiť a som zvedavá na Vaše kombinácie!
Ďalšie recepty na sladké dezerty z blogu
Pavlova Torta
Ingrediencie
- 150 G vaječných bielkov
- 200 G práškového cukru
- 1 PL škrobu
- 1 PL octu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150°C
- Bielka v kuchynskom mixéri vyšľaháme do skoro úplného snehu, prestaneme tesne pred.
- Následne pokračujeme v šľahaní, ale po lyžiciach pridávame cukor. Medzi každou lyžicou cukru počkáme 20 skúnd, aby sa cukor rozpustil.
- Keď sme všľahali všetok cukor do snehu, pridáme ešte škrob a ocot a došľaháme posledných pár sekúnd. Sneh by mal byť tuhý a krásne lesklý.
- Na plech na pečenie si položíme papier na pečenie. Na ten vyklopíme tuhý sneh a vareškou vytvarujeme kruh.
- Pavlovu tortu pečieme pri 150°C cca hodinu. Následne rúru vypneme a dvierka mierne pootvoríme. Sušíme ďalšiu hodinu, kým sa teplota v rúre nevyrovná tej v miestnosti.