V období okolo veľkej noci som pripravila hummus, ktorý sa však nikdy nedostal na blog 🙁 To je tak, keď neustále pripravujem nové jedlo, skúšam, ale nikdy k tomu hneď nenapíšem článok / recept a potom sa to už stratí, alebo zabudne a je po recepte. Preto som si našla nový spôsob, ako nezabudnúť a teraz môžem posnúť recept na tekvicový hummus aj vám 🙂
Recept na tekvicový hummus
Príprava:
Na tento recept si musíme pripraviť v zásade len tekvicu. Ja mám tento recept overený s maslovou tekvicou, ale kto to tak cíti, nech experimentuje aj s inými 🙂
Tekvicu si umyjemem a ošúpeme. Nakrájame najprv na kolieska a následne na menšie kúsky. Tekvicu pečieme v rúre asi 30 minút, pri 200 stupňoch. Nie je potrebnný olej, ani korenie, keďže do hummusu budeme pridávať korenie neskôr.
Po tom, čo tekvica vychladne ju dáme do mixéra, spolu s cícerom a ostatnými surovinami. Mixér môžete použiť stolový, alebo aj ponorný. V zásade, aký doma máte.
Podávame
Podľa mňa, je každý hummus vynikajúci s pita chlebom namáčaným vo veľmi kvalitnom oleji, alebo so surovou zeleninou nakrájanou na tenšie pásiky, alebo aj takého celozrnné tyčinky môžu byť vhodnou alternatívou.
Tekvicový hummus je skvelé jedlo na sharovanie s kamošmi, alebo svojimi blízkymi. Toto a pár iných jedál a máte menu na večierok ako nič.
Napríklad tuto máme:



Dúfam, že inšpirácie bolo dosť, tak hor sa do pečenia a mixovania! Dobrú chuť 🙂
Tekvicový hummus
Ingrediencie
- 220 g maslovej tekvice
- 100 ml vody
- 20 g tahini pasty
- 1 plechovka cíceru
- 1,5 g soli
- 1 g čierneho korenia
- 1 g červenej papriky
- 3 PL olivového oleja
- štipka mletého kmínu
Postup
- Tekvicu umyjeme, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky – ideálne rovnakej veľkosti a pečieme v rúre asi 30 minút, pri 200 stupňoch.
- Keď tekvica vychladne, vložíme ju do mixéra, kde pridáme cícer z plechovky a ostatn suroviny.
- Mixujeme, kým nie je konzstencia hummusu hladká, bez kúskov cíceru alebo tekvice.
- Vyberieme z mixéra a podávame s krájanou zeleninou, celozrnnými tyčinkami, a.i.