Fish and Chips?
Britská klasika! Jedlo, ktoré musíte ochutnať, ak ste na ostrovoch. A ak tam teraz nie ste ani v najbližšej dobe nebudete, pripravte si ich doma!
Ako vznikla britská klasika?
Tento rybí pokkrm vznikol v Anglicku ako fúzia (rozumenj spojenie) ingrediencií, ktoré do krajony doniesli imigranti.
Tento pokrm zažil svoje najväčšie obdobie slávi v 30. rokoch minulého storočia, kedy boli tisíce stánkov a podnikov, ktoré ho servírovali. Následne prišiel pokles a dnes je to skôr turistická atrakcia.
Počas Prvej aj Druhej Svetovej vojny boli práve fish and chips jedlom, ktoré nepodliehalo prídelom, ktoré Briti na jedlo mali.
Čo je fish and chips?
Fish and chips je v preklade ryba a hranolky.
Hneď na začiatku vás môže britská angličtina zmiesť, kde chips sú hranolky a nie čipsy. No, je to jednoducho tak.
Ryba je pripravovaná a smažená v cestíčku. Zväčša je ryba treska, ktorá je čerstvá. No v naších končiných dobre poslúži aj prazená.
Hranolky sú pripravované fresh – teda z čerstvých zemiakov. Smažené sú dvakrát a v oleji.
Celé jedlo je podáva s nejakým druhom omáčky. Dnes môžeme vidieť už rôzne opmáčky. Kečup, tatarská, či aioli.
Toto jedlo ako také je veľmi jednoduché. Chuť je pomerne výrazná, aj napriek tomu, že je všetko „len“ vyprážané. My sme ich podávali s pivkom, čo by Briti určite ocenili. Vy môžete tiež, ak ste 18+ 🙂
Ďalšie recepty z blogu Varenápečená.sk
Ako na fish and chips?
Fish and chips
Ingrediencie
Cestíčko na tresku
- 200 G hladkej múky
- 1 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 PL soli
- 300 ML piva akékoľvek preferujete
- 10 ČL mlieka
Rybka
- 400 G tresky mrazenej, naporcovaniej
- olej na vyprážanie
Hranolky
- 500 G zemiakov
Postup
Hranolky
- Zemiaky umyjte a nakrájajte na hranolky približne 1×1 cm
- Ošúpať zemiaky nemusíte, ale môžete.
Cestíčko
- Do veľkej a plytkej misky nasypeme múku, kypriaci prášok a soľ.
- Múku zalejte pivom a vymiešajte cesto metličkou.
- Pridajte mlieko na zriedenie cestíčka.
- Rybka by mala byť naporcovaná na 4 približne rovnaké kúsky.
- Každý kúsok po jednom namočte do cestíčka a obaľte rybku v cestíčku.
- Do hlbokej panvice nalejte olej aspoň 5 cm na výšku. Rozohrejte olej.
- Rybku napácovanú v cestíčku vložte do rozohriateho oleja a opraže do zlatohneda, následne otočte na druhú stranu a opražte asi 4 minúty. Pečte na stredne silnom plameni, aby sa rybka upiekla aj zvnútra.
- Po opečení rybku vyberte a nechajte olej trošku odkvapkať na kuchynskej utierke.
- V ďalšej panvici si pripravte rovnaké množstvo oleja, kde budete vyprážať hranolky.
- Množstvo hranoliek, ktoré sa zmestí do panvice, vysypte do panvice a opražte asi 7 minút na najvyššom stupni.
- Následne hranolky vyberte na servítku a nechajte odkvapkať.
- Hranolky vložte znova do horúceho oleja a opekajte znova asi 7 minút do zlatohneda.
- Hranolky po vybratí z oleja opäť nechajte odkvapkať od oleja a posoľte.
- Rybku podávajte s hranolkami v novinovom papieri (na to určenom) ako Briti, alebo pokojne aj na tanieri.