Toto chilli con carne (čítaj čili kon karne, chápem čili bez mäsa), je zatiaľ jediný recept z hovädzieho mäsa ktorý u mňa nájdete.
Moja láska k tomuto mäsku nie je veľká, nie je vlastne žiadna a preto sa mi recepty trošku ťažšie spracúvajú, keďže to neviem (skôr nechcem) ochutnať.
Ale toto som zjedla! A bolo to výborné chilli con carne. Tak poďme na recept 😉
Pôvod
Tento pikantný pokrm pochádza zo Severného Mexika. Objavoval sa aj v Južnom Texase, čo nie je na jeho geografické umiestnenie prekvapivé.
Bolo to jedlo kovbojov a dobrodruhov divokého západu.
Pripravovalo sa na ohne v kastlíku (tak, ako pripravujeme dnes my guláš).
Jeho najväčšia sláva začala po skončení Občianskej vojny v USA, kedy sa otvoril trh a napríklad také chilli korenie bolo dostupné pre širokú verejnosť.
Toľko k chilli con carne histórii.
Budeme potrebovať:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru alebo
- 300 ml suchého, červeného vína (môžete vynechať)
- 200 g uvarených paradajok
- 400 g sterilizovaných fazúľ
- 1 cibuľa
- 2 veľké červené papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletého chilli (vrchovato)
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 PL oleja
- soľ, čierne korenie, majoránka, jarná cibuľka
Postup:
Na panvici rozpálime olej na strednom plameni. Nakrájame si cibuľu, cesnak a červenú papriku. Cibuľku smažíme asi 5 minút, pridáme cesnak, červenú papriku, chilli a mletú sladkú papriku.
Ztlmíme plameň a pridáme hovädzie mäsko. Vareškou sa snažíme zmes hovädzieho mäsa rozbiť na čo najmenšie kúsky aby sa rovnomerne opieklo. Nedusímeho, len opražíme.
Omáčka: do opraženej zmesi prilejeme vývar (alebo červené víno – môžeme oboje, ale budeme variť dlhšie), paradajky, fazuľu, majorán, soľ, čierne korenie.
Všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút – kým sa neodparia tekutiny.
Hotové chilli con carne má byť hustejšie.
Necháme odstáť a podávame s ryžou a jarnou cibuľkou.
Dúfam, že Vám bude chutiť!
Chilli Con Carne
Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru alebo
- 300 ml červeného vína
- 200 g uvarených paradajok
- 400 g sterilizovaných fazúľ
- 1 cibuľa
- 2 veľké červené papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletého chilli
- 1 PL mletej červenej papriky
- 1 PL oleja
- soľ, čierne korenie, majoránka, jarná cibuľka
Postup
- Na panvici rozpálime olej na strednom plameni. Nakrájame si cibuľu, cesnak a červenú papriku. Cibuľku smažíme asi 5 minút, pridáme cesnak, červenú papriku, chilli a mletú sladkú papriku.
- Ztlmíme plameň a pridáme hovädzie mäsko. Vareškou sa snažíme zmes hovädzieho mäsa rozbiť na čo najmenšie kúsky aby sa rovnomerne opieklo. Nedusímeho, len opražíme.
- Do opraženej zmesi prilejeme vývar (alebo červené víno – môžeme oboje, ale budeme variť dlhšie), paradajky, fazuľu, majorán, soľ, čierne korenie.
- Všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút – kým sa neodparia tekutiny.
Hotové chilli con carne má byť hustejšie. - Necháme odstáť a podávame s ryžou a jarnou cibuľkou.
Ďalšie recepty na grilovaný hermelín a zapekané cestoviny