Ako som už písala na Instagrame, leto sú pre mňa aj langoše.
Leto vo mne evokuje veľmi veľa vôní, chutí a spomienok na jedlo, ale langoše sú taká tá kúpalisková klasika.
Keď sa mám úplne priznať, s langošom a so mnou je to ako na húsenkovej dráhe. Mám obdobia, kedy si leto bez langoša neviem predstaviť a potom bolo zas také, kedy som si vravela, ako môže niekto jesť niečo tak veľmi mastné, vyprážané a ešte s cesnakom. Bleh.
Teraz som v štádiu, kedy je cesnak môj najlepší kamoš a leto v byte bez bazéna si musím nejako kompenzovať.
Možno práve preto, sa s mojími rastúcimi cesnakovými chúťkami vrátila aj chuť na langoše. Také extra slané, cesnakové (samozrejme) a s ozastným kečupom!
Sú to langoše bez mlieka a ak si tam nedáš smotanu alebo tatarskú, tak si to môžeš kľudne prepísať ako recept na vegánske langoše! Aký win-win? Najväčší!
Príprava
Tá je trošku dlhšia, nakoľko langoše – respektíve cesto na ne musí niekoľkokrát kysnúť. Nie je to však nič, čo by poriadna dávka odhodlania neprekonala 😉
No a na recept si pripravíme:
500 g hladkej múky
20 g droždia
265 ml vody
3 PL rastlinného oleja
2 ČL soli
1 ČL cukru
cesnak, soľ, tvrdý syr, kečup, smotanu a iné podľa chuti
Recept na vegánske langoše
V miske si zmiešame múku so soľou, vyhĺbime jamku do ktorej rozmrvíme droždie. To zalejeme vodou a posypeme cukrom. Necháme odležať v zakrytej miske ( ideálne rýchlokyske ) asi 20 minút.
Po tomto čase, do cesta prilejeme rastlinný olej a cesto miešame až kým nebudú všetky suroviny spojené. Opäť necháme kysnúť, asi 45 minút. Dobrému kysnutie určite napomáha, keď je miska na najteplejšom mieste. Pamätám, ako s tým moja mamka vybrabrala a dala rýchlokysku pod paplón.
Vyskúšajte, ale určite cesto skontrolujte, pretože by mohlo vykysnúť skôr a cesto z paplóna zoškrabávať nikto nechce.
Po ďalšom kysnutí je cesto pripravené na rozdelenie. Z tejto dávky budeme mať 6 langošov, dôležité je však vedieť odhadnúť veľkosť podľa panvice na ktorej ich budeme piecť. Týchto 6 langošov je trošku väčších ako dlaň ženy s oddelenými prstami ( to sú zase odhady, čo? 😀 ale aspoň vizualizujete ).
Ak takúto veľkú, plytkú panvicu máš, rozdel si cesto na 6 približne rovnakých kúskov a z každého sprav malú buchtičku. Tieto buchtičky ešte necháme asi 20 minút podkysnúť pod utierkou.
Následne si rozpálime olej na panvici (naozaj si ho rozpáľ, inak ti prvý langoš nasaje všetok olej a bude nie najlepší) a krátko opekáme z oboch strán. Odporúčam opekať len do zlatista, čierne langoše už nie sú ono 😉
Vegánske langoše
Ingrediencie
- 500 G hladkej múky
- 265 ML vody
- 20 G droždia
- 3 PL rastlinného oleja
- 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- cesnak, soľ, tvrdý syr, kečup, smotanu a iné podľa chuti
Postup
- V miske si zmiešame múku so soľou, vyhĺbime jamku do ktorej rozmrvíme droždie. To zalejeme vodou a posypeme cukrom. Necháme odležať v zakrytej miske ( ideálne rýchlokyske ) asi 20 minút.
- Po tomto čase, do cesta prilejeme rastlinný olej a cesto miešame až kým nebudú všetky suroviny spojené. Opäť necháme kysnúť, asi 45 minút.
- Po ďalšom kysnutí je cesto pripravené na rozdelenie. Z tejto dávky budeme mať 6 langošov.
- Z každého kúsku cesta spravíme malú buchtičku.
- Tieto buchtičky ešte necháme asi 20 minút podkysnúť pod utierkou.
- Následne si rozpálime olej na panvici (naozaj si ho rozpáľ, inak ti prvý langoš nasaje všetok olej a bude nie najlepší) a krátko opekáme z oboch strán do zlatisla
A vegánske langoše sú na svete!
Posolíme, ja si ešte roztápam maslo, do ktorého vmiešam pretlačený cesnak, potrieme a podávame.
Dobrú chuť!
Ak niekoho zaujímajú aj iné, vegánske recepty, tak na blogu sú aktuálne ešte tieto: