Čokoládová torta s malinami a karamelom. Slaným karamelom!
Do-ko-na-losť!
Čokoládový korpus je vláčny, jemný, obláčikový. Tak akurát sladký.
Krém je čokoládový, s nádychom tajnej ingrediencie.
Na vyváženie chutí som použila maliny – ktoré dodávajú miernu trpkosť. Na druhej strane váh na vyváženie je slaný karamel. Ten si môžete pripraviť domáci, alebo mám tip na výborný slaný karamel z obchodu. Lebo niekedy aj bez práce, môže byť karamel.
Táto čokoládová torta bude ododnes súčasťou všetkých narodeninových osláv! To vám sľubujem 🙂
Extra tipy pre tú najlepšie čoko tortu!
Vajíčka
Používať budeme vajíčka izbovej teploty.
To je dôležité preto, aby bol tortový korpus nadýchaný. Toto dosiahneme tak, že vajíčka vyberieme z chladničky aspoň 20 minút pred začiatkom prípravy.
Ak zabudnete, ponorte vajíčka do teplej vody na pár minút. To celý proces zrýchly.
Je to taký malý trik, ktorý môže zmeniť veľa.
Slaný karamel
Slaný karamel je v našom prípadne výborná voľba na vyváženie chutí. Mať sladkú tortu je už taký slovenský základ. Taký štandard. No my chceme priniesť niečo viac. Viac chutí a lepší zážitok. Preto tortu obohatíme o slaný karamel.
Pridá to extra element, ktorý málokto čaká.
Ak sa vám nechce pripravovať slaný karamel doma, vyskúšajte nejaký z obchodu.
Ja vám viem zatiaľ poradiť len tento z Tesca a bol v pohode 🙂
Maslo
Maslo na tortový krém budeme potrebovať zmäknuté.
Osobne som už skúšala robiť krém zo studeného masla. A nebolo to dobré. Nedokázala som to vymixovať do krémovej konzistencie.
Tiež som skúšala robiť krém z extra mäkkého masla. Z toho už krém naspäť nepripravíte, už to bude len horšie. A tekutejšie. A to je vlastne škoda masla.
Maslo musí byť teda mäkké. Tak akurát mäkké. To je vtedy, ked sa masla dotknete prstom a nato, aby ste spravili jamku, musíte vyvinúť menší tlak. Vtedy je ideálne mäkké na krém.
Ako nahradiť cmar?
Cmar je pomerne neštandardná ingrediencia pre tortu. To uznávam. Ako z nejakého dôvodu funguje geniálne! Vôbec by ste nepovedlai, že práve cmar je v torte. Nie je ho tam cítiť a dokonca sa dá jednoducho nahradiť.
Ani ja som doma nemala originál cmar, tak som využila moju náhradu.
Cmar nahradíme mliekom a octom. Mlieko použijeme v rovnakom objeme ako by sme použili cmar. Pridáme 1 PL octu a počkáme asi 10 minút.
Použijeme ako by sme mali cmar 🙂
Instantná káva
Kavú v recepte môžete vynechať. Ak je to torta napríklad pre deti, nie je tam vôbec nevyhnutná.
Ja osobne kávu nepijmem, pretože mi nechutí. To teda znamená, že som ju v kréme cítila. Ale to mi je paradoxne príjemné a mám to veľmi rada. Zvláštne, ja viem, ale v sladkých receptoch mi káva chutí 🙂
Ako som teda písala, nie je nevyhnutná, ale dodá extra rozmer. To je tá moja tajná ingrediencia, o ktorej som písala 🙂
Skladovanie
Nám doma táto krásna čokoládová torta s malinami vydržala len krátko. Veľmi krátko.
Vám, by však by správnom skladovaní mala vydržať aj niekoľko dní!
Tortu skladujte v chladničke kvôli mliečným zložkám v torte a kréme. Nemusíte sa obávať, neobschne. Ako som spomínala, torta je vláčna a šťavnatá a zvládne aj nejaký ten pobyt v chladničke.
Mrkvová torta
Čokoládová narodeninová torta
Potrebujeme
- Forma na tortu s priemerom 20-26 cm
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 4 vajíčka
- 1 1/2 HR kryštálového cukru
- 1/2 HR kakaa
- 2 PL instantnej kávy
- 1/2 ČL soli
- 1 HR vriacej vody
- 2 1/2 HR tortovej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 HR oleja
- 1 HR cmaru
- 1 PL vanilkovej arómy
Čokoládový krém
- 300 G masla zmäknutého
- 300 G práškového cukru
- 1/2 HR kakaa
- 1 PL instantnej kávy
- 1 PL vanilkovej arómy
- 1/4 HR mlieka
- 50 ML smotany na šľahanie môžete vynechať
Extra
- 400 G malín
- 250 G slaného karamelu
- rum
Postup
Tortové korpusy
- Celé vajíčka a cukor vymiešame do peny. Miešame asi 3 minúty ručným, alebo stolovým mixérom v čo najväčšej miske.
- Do misky pridáme vriacu vodu, soľ, kakaa a kávu. Opäť miešame asi 3 minúty.
- Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame do hladkého cesta bez zvyškov múky. Cesto bude pomerne riedke, ale je to v poriadku.
- Tortové formy vymastíme a vysypeme múkou.
- Cesto rozdelíme do 3 rovnakých tortových foriem.
- Pečieme 22 minút pri 175°C
- Korpusy otestujeme špáratkom a ak sa cesto odlepuje od špáratka a nič na ňom neostalo, korpus je upečený.
- Korpusy necháme 15 minút v forme a následne vyberieme z formy.
- Ja som korpusy potrela tenkou vrstvou rumu, môžete to však vynechať. Ak do receptu používate mrazené maliny, potrite korpusy šťavou z malín.
Krém
- Zmäknuté maslo a cukor miešame dovtedy, kým sa zrniečka cukru neroztopia.
- Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame do tuhého krému.
- Vložíme do chladničky na zachladenie.
Konštrukcia
- Prvý korpus potrieme cca 200g krému tak, aby sme dorovnali prípadné nerovnosti.
- Na krém potrieme polovicu slaného karamelu a naň vrstvu malín. Karamel ani maliny neukladáme až k úplnému kraju korpusu. Na prvý korpus položíme ďalší a postup opakujeme.
- Na posledný korpus natrieme zvyšok krému, ktorý rozotrieme aj po stranách.
- Podávame!
Poznámky
- Ak máte tortovú formu 24-26 cm, odporúčam pripraviť z 1,5 násobnej dávky, prípadne rozdeliť cesto len na 2 časti namiesto 3
- Pridať smotanu na šľahanie do krému, je extra krok. Môžete ho vynechať, no vďaka nemu je krém oveľa krémovejší
- Maliny môžete použiť čerstvé, aj mrazené. Ak máte doma len mrazené, vyberte ich na začiatku prípravy z mrazničky a vysypte do misky. Skúste eliminovať množstvo tekutiny, ktorú s malinami dáte na tortu
2 komentáre
Dobrý deň, myslíte že keď spravím tortu do formy s priemerom 20 cm a cesto urobím z polovičnej dávky, môžem ho tam dať rovno všetko a nie piecť na 3x? Upečie sa v poriadku?
Ahoj Simonka!
Ak máš len jednu tortovú formu, rozdelila by som cesto na polovicu a piekla na na dvakrát.
Ak to pre teba nie je možnosť, určite to môžeš vyskúšať, ale bude sa piecť trošku dlhšie, keďže bude cesto vyššie. Začni cesto kontrolovať špáratkom po tých 22 minútach a potom asi každých 5 minút. Aby ti vrch cesta nezčernal, zakry korpus po tých 20tich minútach papierom na pečenie ( len ho polož na formu).
Verím, že sa podarí!
Daj potom vedieť 🙂