Jednoduchý jablkový koláč so snehom pre milovníkov sladkých dezertov z jabĺk
Jablkové koláče sú najpopulárnejšie na jeseň. To vieme.
Keď môžete ísť na záhradu, alebo do sadu a zbierať jablká priamo zo stromu. Vždy je najlepšie pripravovať koláče z čerstvý jabĺk. No ak už nemáte zásobu z jesene ako ja, kúpime slovenské jablká aj v obchode.
Jablkové koláče majú totiž niečo do seba.
Samozrejme to závisí od druhu jablka, ktoré použijete, no zväčša jablká ponúkajú koláču fruktózu. Fruktóza je cukor z ovocia, ktorý je v zásade prírodný. Nie je to rafinovaný biely či hnedý cukor. Ale je to stále sladké.
Jablká teda obsahujú cukor, ale okrem neho aj iné telu prospešné látky.
A presne preto, v koláči použijeme o dosť menej cukru. Je to win win.
Šťavnatý a jednoduchý
Recept na tento jablkový koláč som už niekoľkokrát skúšala, ale nikdy to nebolo ono.
Niekedy mi trvá vyladiť recept tak, aby som bola úplne spokojná. Inokedy je to hneď na prvýkrát.
Chcela som, aby bol výsledok dokonalý. Chcela som, aby som tento jablkový koláč šťavnatý a jednoduchý. Komplikované recepty totiž nie sú pre kadého.
A myslím, že sa to celkom podarilo. A dokonca je ešte aj chuťovo fakt dobrý!
Pečená bielková pena
Neviem, či je to len tou penou, ale veľmi mi pripomína žemľovku. Tak príjemne sladký a asi aj čas prípravy je rovnaký.
Skúšali ste si niekedy takúto bielkovú penu utiecť? Napríklad na tú žemľovku, alebo iný koláčik? Je to niečo, čo by ste robili aj tak. Toto je len iný spôsob úpravy a výsledok stojí za to.
Od teda už to zrejme skúšať budete 🙂
Tak teda, tu máte recept na výborný a hlavne jednoduchý jablkový koláč so snehom!
Ak ho vyskúšate a bude chutiť, nechajte koment, budem rada 🙂
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty na dezerty
Upečená bielková pena. Krásna, že?
Jablkový koláč so snehom
Ingrediencie
Maslové cesto
- 150 G hladkej múky
- 150 g pologrubej múky
- 4 žltky
- 150 G masla
- 40 G práškového cukru
- 1 balenie kypriaceho prášku
Jablková náplň
- 1 KG jabĺk
- 1 balenie škoricového cukru
- 2 PL škorice
Sneh
- 4 bielka
- 160 G kryštálového cukru
Postup
Maslové cesto
- Všetky suroviny dáme do misky, kde ručne vypracujeme maslové cesto.
- Vyklopíme na dosku a rozvaľkáme na rozmery plechu, v ktorom koláč budete piecť.
- Cesto vložíme do plechu a poprepichujeme vidličkou.
- Pečieme 15 minút pri 200°C
Jablková náplň
- Všetky jablká ošúpeme a nastrúhame. Snažte sa z jabĺk vyžmýkať čo najviac šťavy.
- Pridáme škoricu a škoricový cukor a premiešame.
Sneh
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Keď sa budú vytvárať kopčeky, začneme postupne pridávať cukor. Pridávame po polievkovej lyžici a poriadne všľaháme do snehu.
- Keď je cesto dopečené, vybrieme plech. Poukladáme naň jablká a na ne dáme sneh.
- Pečieme ďalších 15 minút pri 200°C