Nie je tiramisu, ako tiramisu.
Myslím si, že keby ľudia vedeli, čo pravé talianske tiramisu obsahuje, málokto by ho zjedol. A predsa ho jeme. A jeme ho s veľkou radosťou.
Nie som si istá, či všetci, ktorí si robíme svoje domáce tiramisu, ho robíme podľa starých talianských receptúr. Ja som sa snažila spomenúť si, ako ho robila moja mamka a neviem, či táto stále ešte tajná ingrediencia tam bola, alebo nie. Spýtam sa, keď s ňou budem najbližšie volať.
Ja vo svojej, poslovenčenej verzii používam iné suroviny ako taliani a teda je to opäť recept pozmenený, v žiadnom prípade nie originál. (Dúfam, že toto nikdy žiaden talian čítať nebude, lebo by mi to zrejme nedaroval)
Verím, že ste začali rozmýšľať o akej zvláštnej surovine tu takto v tajnosti hovorím. A veľmi by ma zaujímalo, či niekto z vás aj vie. Ak ste vedeli, určite mi dajte vedieť do komentára 🙂
Tiramisu = hriešny dezert?
Počuli ste už o histórii tiramisu?
Je to dezert, ktorý sa datuje do obdobia ranného 19. sotorčia v Taliansku, meste Treviso. Názov má z trevisského dialektu „Tireme su“ a teda pozdvihni ma.
Legenda hovorí, že tiramisu bolo kedysi podávané v „dome lásky“ mužom, keďže obsahuje kávu, likér a mascarpone, ktoré sú teda poriadne kalorické a povedzme že, energetické?
Vôbec by som sa nečudovala, keby to bola úplná pravda.
Surové vajíčka
Ak ste teda náhodou nevedeli, ingrediencia, ktorú nie každý zvládne sú surové vajíčka.
Tie sú podľa mňa, na Slovensku stále takým veľkým tabu. Ľudia neolizujú surové cesto, lebo sú tam surové vajíčka (aspoň mne to preto, vždy zakazovali). Nie všetci jedia pošírované vajíčka, pretože im prídu ešte stále surové a nebezpečné. Ale tiramisu zjeme, lebo? Lebo je sladké? Lebo nám chutí a nemáme predsudky? Alebo preto, že o tých vajíčkach proste nevieme?
Ja mám v receptáriku dva recepty na tiramisu. Prvým je jeho „fit“ verzia, do ktorej surové vajíčka idú. Evidentne som sa toho nebála a určite to chutilo viac ako dobre, keď si ten recept zaslúžil miesto v mojom receptári. Pravdepodobne, budem musieť tento recept čoskoro oprášiť, aby som si tú chuť pripomenula.
Dnešným receptom, je ale jeho poslovenčená verzia, kde nepridávame vôbec žiadne vajíčka, takže netreba mať strach 🙂
Na tiramisu bez vajec
budeme potrebovať:
250 g ricotta
250g odtučnený tvaroh jemný
120g piškót – toto je veľmi približné číslo
1 balíček vanilkový cukor
1 lungo – cca 60ml kávy
2PL krémového likéru (Baileys a podobne)
kakao
Postup:
Ricottu, tvaroh a cukor spolu vymiešame.
Do uvarenej kávy prilejeme likér, do ktorého namáčame piškóty.
Namáčame len jednu stranu piškót, zväčša tú, ktorá bude smerom hore. Piškóty môžeme ukladať do jednej väčšej, sklenenej misky pre veľké tiramisu, alebo ako ja, do samostatných pohárikov. Na vrstvu piškót nanesieme vrstvu krému a opakujeme až po vrch. Posledná vrstva má byť vrstva krému, ktorú posypeme poctivím kakaom.
Pred podávaním vložíme do chladničky aspoň na hodinku, aby krém stuhol a káva sa poriadne vpila do piškót.
Recept sa nachádza v kategórii varených, aj keď sa zrejme úplne nehodí ani do varených, ani do pečených, ale káva v recepte sa uvarila, tak som ho dala sem 🙂
Pre tých, ktorí si zvykli na podrobnejšie informácie, tak z tohto receptu budú 3 porcie ako na fotkách, pričom každá má:
293 kalórii
8,8 g tuku
33,8 g sacharidov
19,1 g proteínu
21,1 g cukru
Najcukrovejšie na celom dezerte sú samozrejme piškóty, keďže sme použili ricottu aj tvaroh namiesto mascarpone, nám to však nevadí, pretože raz za čas si treba dopriať 🙂
Robíte niekto doma tiramisu, alebo uprednostňujete cukrárne? Používate surové vajíčka, alebo máte nejaký pretvorený, overený recept bez tejto ingrediencie? Zaujíma vás aj recept na fit tiramisu? Dajte mi všetko vedieť, aj či vám chutilo ak ste ho skúšali doma.
Prajem dobrú chuť!