Čo je šošovicový dhal?
Hovorí sa mu dhal, dahl, alebo aj tak ako to čítame, dal.
Je to pokrm – hlavné jedlo z Indie. Podáva sa s ryžou, chlebovými plackami, alebo kuskusom.
Hlavnou ingredienciou dhalu je červená šošovica. V našich končinách je možné použiť akúkoľvek šošovicu máte k dispozícií. A presne z takejto „obyčajnej“ je aj moja verzia, takže žiaden strach.
A tiež je to moje najobľúbenejšie jedlo posledných mesiacov.
Varíme ho doma aspoň raz týždenne a jem ho niekoľko dní. Lebo ja varím veľké množstvá. Ako pre armádu – alebo ako v školskej jedálni – veľa.
Dávam si ho s ryžou a keď už nie je ryža, kľudne si pripravím len kuskus. Keďže tento šošovicový dhal má toľko chutí sám o sebe, že k nemu stačia veľmi „obyčajné“ prílohy.
Vegánske začiatky
Tento dahl som objavila v čase, keď som začala svoju druhú vegánsku vlnu v živote.
Ak ste niekedy skúšali byť vegánom, tak viete, ak nie, tak vám poviem. Je to náročné na čas a na prípravu.
Nepripravený vegán naozaj môže hladovať, lebo na Slovensku na tom ešte nie sme tak dobre, aby mi stačilo vyjsť na ulicu a mohla by som si dať čokoľvek, na čo mám chuť, vo vegánskej verzii.
No a presne preto, aby bol vegán pripravený a nehladoval, niekto kedysi vymyslel indicku kuchyňu.
Srandujem, indická kuchyňa tu nie je len pre vegánov. Je pre každého, kto chce skúsiť niečo nové. Možno aj obmedziť príjem mäsa a mliečnych výrobkov. V tom vá vie veľmi pomôcť.
Avšak áno, je známa svojou pikantnosťou a oveľa menším využitím mäsa v kuchyni ako napríklad u nás, na Slovensku.
Dhal
Tento môj je vyšperkovaný zmesou korenia, ktoré som donedávna ešte ani nepoužívala a teraz naň nedám dopustiť!
V prípade, že všetko korenie doma nemáte, nevadí, ale doporučujem si ho pred skúšaním receptu zaobstarať, aby ste sa neochudobnili o tú mega chuť!
Aby ste si nemysleli, je to naozaj sýte jedlo a keď nepoviete, je šanca že si muži vo vašej domácnosti ani nevšimnú, že tam mäso nie je, nakoľko je to jedlo plné chuti a mäso tam vôbec nechýba.
Postup
Na drobno nakrájanú cibuľku krátko orestujeme na rozpálenom oleji. Pridáme cesnak a korenie.
Restujeme spolu asi minútku a pridáme vývar.
(Ak doma vývar nemáte a ste ochotný použíť bujón, pridajte vriacu vodu a následne hoďte kocku bujónu, pokračujte v recepte).
Necháme prevrieť, kým sa neodparí väčšina vody. Pridáme paradajky, vodu a šošovicu.
Dôležité je, aby sa paradajky rozvarili a neboli to kúsky ktoré treba kusať. Na to je ideálne mať paradajky predvarené a bez šupky. Ak je to na vás na začiatok príliš, môžete použiť pasírované paradajky. Tie sa dajú kúpiť aj bez éčok, tak uprednostnite tie.
Varíme, kým sa väčšina vody neodparí a šošovica nie je mäkká.
Vtedy je šošovicový dhal uvarený a môže sa podávať. Ako som už spomínala, odporúčam basmati ryžu alebo kuskus.
Keď že recept vyskúšate, označne ma IG @varenapecena.sk a dajte vedieť, či vám chutilo!
Dobrú chuť!
Šošovicový dhal
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 ML zeleninového vývaru
- 500 G paradajok čerstvé, alebo z konzervy
- 400 G šošovice
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL koriandru
- 1 ČL korenia garam masala
- 1 ČL škorice
- 1 ČL mletého chilli
- 1 ČL drveného rímskeho kmínu
Postup
- Na drobno nakrájanú cibuľku krátko orestujeme na rozpálenom ohni, pridáme cesnak a korenie.
- Restujeme spolu asi minútku a pridáme vývar (cca 200 ml)
- Necháme prevrieť, kým sa neodparí väčšina vody. Pridáme paradajky, zvyšok vývaru a šošovicu.
- Dôležité je, aby sa paradajky rozvarili a neboli to kúsky ktoré treba kusať. Na to je ideálne mať paradajky predvarené a bez šupky. Ako je to na vás na začiatok príliš, môžete použiť paradajky z konzervy, alebo pasírované paradajky (dajú sa kúpiť aj bez éčok, tak uprednostnite tie).
- Varíme, kým sa väčšina vody neodparí a šošovica nie je mäkká. Vtedy je šošovicový dahl uvarený a môže sa podávať – ideálne s basmati ryžou, alebo kuskusom.
Poznámky
Ak doma vývar nemáte a ste ochotný použíť bujón, pridajte vriacu vodu a následne hoďte kocku bujónu, pokračujte v recepte.