Tento rok som recept na linecké koláče pretestovala ešte v októbri. Uistila som sa tak, že všetko funguje ako má a vianoce budú bez stresu a hádok len s dobrým pečivom a kvalitným jedlom.
Linecké koláče vo mne evokujú veľmi veľa krásnych spomienook na moje malé ja a ako sme kedysi trávili vianoce. Špeciálne o lepení koláčikov. Ako fabrika malých ľudí (nie ako v čine, ale tak dobrovoľne). Naozaj ma to bavilo, ja mám totižto veľmi rada systém a poriadok. A v lepení koláčikov je veľký poriadok! Koláčik, džemík, koláčik a vyplniť dierku vo vrchnom koláčiku tak, by to dobre vyzeralo! Celá veda je za tým ?
Viem, že som pri tomto procese pozerala vvianočné filmy a rozprávky a nemohla sa dočkať, kedy už budem zdobiť stromček! Ja žijem vianocami už veľmi dlho, dokonca od kedy si pamätám vianoce, tak ich nekonečne zbožňujemm. Niekoľko rokov som bola taká vianočná sekera, ktorá sa snaží robiť všetko sama a čo najlepšie, no aktuálne sa z toho snažím uberať a zvoliť príjemnejšiu a voľnejšiu atmosféru, aj keď sú činnosti, ktoré si musím pripraviť sama, inak spokojná s vianocami asi nebudem. Ja viem, celé tie krásne sviatky sú úplne o niečom inom, ale robím čo môžem a posúvam svoje hranice – ako človek, tak veľmi, ako to len ide.
Dúfam, že nie je ešte príliš skoro na tento recept, no nerada by som vám ho ponúkla, keď už budete mať všetko napečené a prichystané, takže radšej skôr ?
Ako na linecké koláčiky?
Zmiešame suroviny a necháme odležať v chladničke asi 30 mnút. Následne cesto preklopíe na pomúčenú doskju a vyvaľkáme na veľmi tenký plat cesta. Z toho potom vykrajujeme tvary ktoré budeme meskôr lepiť džemom. Ak vykrajujeme kolieska, tak na jeden koláčik vykrojíme 1 koliesko plné a jedno koliesko s dierou v strede, aby bolo vidno džem.
Kolieska pečieme pri 170°C stupňoch, asi 10-12 minút, podľa hrúbky cesta do zlatohneda.
Keď linecké koláče vychladnú, lepíme ich džemom (odporúčam nejaký červený a to teda jahodový, malinový, lesná zmes, alebo džem na linecké pečivo) a poprášime práškovým cukrom.
Takto zlepené linecké koláče vydržia dobre uskladnené do vianoc, najlepšie sú na druhý deň a neskôr, keďže sa džem vpije do koláčikov a sú vláčnejšie.
Lepíme 🙂
Suroviny na linecké koláče:
Linecké koláče
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 2 vajíčka (žĺtka)
- džem
Postup
- Studené maslo nakrájame na menšie kocky a spolu s ostatnými surovinami vložíme do misky, kde suroviny vymiešame do hladkého cesta.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme na niekoľko minút do chladničky.
- Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát.
- Z cesta vykrajujeme tvary, ktoré budeme po upečení lepiť. Môžete vykrajovať 2 kolieska, kde do jedného ešte vykrojíte iný motív. Alebo moteže vykrajovať 2 hviezdičky ( a iné tvary) a tie budete potom lepiť. Oba prípady som Vám nafotila, aby ste si to vedeli lepšie pedstaviť. Nezabúdajte však, že nech budete vykrajovať akékoľvek tvary, potrebujete stále párny počet.
- Vykrojené linecké koláčiky pečieme pri 170°C do zlatohneda, to býva okolo 10 minút.
- Keď linecké koláčiky vychladnú, lepíme ich džemom. Môžete použiť džem na linecké koláče, jahodový, malinový, alebo akýkoľvek iný. Preferuje sa ale červený 🙂
- Koláčiky posypeme práškovým cukrom.