Overený recept na tak základný recept ako je ovsená kaša? Áno!
Ovsené vločky sú surovina, ktorej som sa veľmi dlho vyhýbala. Vždy mala pocit, že tie vločky nemajú žiadnu chuť a vlastne ani konzistenciu.
A teda každá moja ovsená kaša bola hmota ako blato, ktorú som zjedla len s veľkým sebazaprením. Nefungovala pre mňa, nechutila mi. No problém bol v mojej príprave, čo som zistila až celkom neskoro.
Už asi rok používam overený recept a moja ovsená kaša je geniálna! Nie príliš tuhá, nie príliš vodnatá. Má chuť sama o sebe.
Takže odporúčam všetkými desiatimi!
Toto je ovsená kaša a základný, no overený recept podľa mňa 🙂
Ovsené vločky a ich nutričné hodnoty
100g ovsených vločiek obsahuje
370 kalórií
Sacharidy 59g
Bielkoviny 14g
Tuky 7g
Cukry 0,7g
Vláknina 9g
Ovsené vločky obsahujú vitamíny B1, B6 a vitamín E.
Z minerálnych látok môžeme v osených vločkách nájsť najmä vápnik a železo. Už vyššie spomenutá ľahko rozpustná vláknina reguluje cholesterol a glukózu v krvi.
Presne pre všetko spomenuté sa recepty z ovsených vločiek zaradzujú do stravovacích plánov pri redukčnej diéte, alebo vo svete fitness. Čiže vločky určite odporúčam aj zo zdravotných dôvodov. Ich zaradením do jedalníčka si neubližíte. Len si môžete o niečo pomôcť.
Viac si môžete prečítať o ovsených vločkách tu.
Ovsené vločky na raňajky
Kaša z ovsených vločiek má jedno tajomstvo.
Tým je pomer surovín, ktorý musí ostať rovnaký pri všetkých použitých surovinách. Základných surovín na prípravu nepotrebujeme veľa, esenciálne sú len 3 suroviny.
Vločky, mlieko a voda. Ovsené vločky s mliekom je možné pripraviť s laktózovým, bezlaktózovým, aj rastlinným, takže je vhodná pre všetko skupiny stravníkov vo vašej domácnosti. Áno, aj pre vegánov.
Toto som ja kedysi ani len netušila. Ani o použití mlieka, ani o pomerne surovín. No a presne v tom tkvie čaro toho, ako pripraviť ovsené vločky, respektíve kašu z ovsených vločiek, tak aby nám chutila.
Ďalej sú dôležité koreniny
Moja ovsená kaša obsahuje dve korenia.
Škoricu a perníkové korenie.
Je pravda, že presne s týmito koreninami sa hráme najviac v období vianoac a presne takto chutí aj táto ovsená kaša. Ako vianoce.
Ďalšie recepty na ovsené kaše, a prípravu receptov z ovsených vločiek vám predstavím už čoskoro.
Ďalšie inšpirácie na raňajky z blogu
Jednoduchá vegan ovsená kaša
Ingrediencie
- 1 odmerka ovsených vločiek
- 1 odmerka mlieka
- 1 odmerka vody
- 1 čl mletej škorice (nie škoricového cukru)
- 1 čl perníkového korenia
Postup
- 1 odmerku ovsených vločiek, vody a mlieka vložíme do hrnca.
- Varíme na miernom plameni za stáleho miešania.
- Pridáme 1 čl škorice a perníkového korenia.
- Kaša začne asi po 5tich minútach hustnúť a keď už v hrnci nie je žiadna tekutina, kašu odtsavíme.
- Ovsená kaša je pripravená na servírovanie s čímkoľvek, na čo máte práve chuť. Ovocie, oriešky, alebo javorový sirup.
Postup na prípravu kaše z ovsených vločiek
1 odmerku ovsených vločiek, vody a mlieka vložíme do hrnca. Zmes varíme na miernom plameni za stáleho miešania. Pridáme 1 čl škorice a perníkového korenia. Kaša začne asi po 5tich minútach hustnúť a keď už v hrnci nie je žiadna tekutina, kašu odtsavíme.
Ovsená kaša je pripravená na servírovanie s čímkoľvek, na čo máte práve chuť. Ovocie, oriešky, med alebo javorový sirup.
Toto je overený recept na raňajky – ovsená kaša môže byť výborným začiatkom dňa pre každého, kto má doma aspoň trošku času na prípravu raňajok. Odporúčam a verím, že bude chutiť 🙂