Linecké koláčiky som už na blogu mala. Nebola to však ich vegan verzia. Tá prichádza na blog tento rok! Tak sa poďme spolu pozrieť, ako pripraviť vegan linecké koláčiky.
Čo potrebujeme na vegan linecké koláčiky?
Môžeme byť na malý moment úprimní?
Prechádzala som si staré recepty. Moje, mojej babky a z retro časopisov. Kedysi bola doba iná a používali sa iné suroviny.
Vo všetkých retro receptoch, sa linecké koláče robili z margarínu.
Nie z masla, ako to mnohí robia dnes. Jednoducho z margarínu, lebo bol lacnejší.
A teda aj dnes môžeme pripraviť linecké cesto vo vegan verzii. A dokonca ho nemusíme vôbec prerábať.
Aký je rozdiel medzi margarínom a maslom?
Na Slovensku sa margarínu bojíme. Hovoríme o ňom ako o niečom podradnom. Hnusnom. Je to však naozaj tak?
Prikladám vám link na krátky opis rozdielu. Rozdiel medzi maslom a margarínom.
Dovolím si teda povedať, že ak si raz ročne, teda na Vianoce, chcete dopriať linecké koláčiky, je to úplne v poriadku.
Margarín neodporúčam konzumovať ako náhradu masla na chlebík. Pri pečení však môže byť vítanou voľbou.
Pri kúpe margarínu čítajte obaly! Nie každý margarín je vegánsky. A nie každý margarín je univerzálny. Existujú také, ktoré sú na pečenie a na polevu.
Chcete ten na pečenie! Ten na polevu neodporúčam vôbec. Chutí ako vosková sviečka. Pre prípravu poliev pridajte radšej rastlinný olej.
Vykrajovačky na linecké koláče
Najčastejšie tvary lineckých koláčikov sú kolieska, či hviezdičky. Ja používam aj kvetinky a srdiečka. Jednoducho celú bandu!
Ak ešte doma nemáte vykrajovatká na linecké, môžem vám odporúčiť dve sady.
Klasické, okrúhle vykrajovatká v piatich veľkostiach.
Alebo sada dvanástich vykrajovátok.
Obe obsahujú aj malé okrúhle vykrajovátko. To je skvelé, ak chete vidieť džem, ako na fotkách! Ktoré koľvek si vyberiete, budete spokojní 🙂
Skladovanie cesta a pečiva
Pripravené cesto na linecké pečivo môžete skladovať v chladničke až 7 dní! Linecké cesto zabaľte do potravinárskej fólie. Z chladničky ho vyberte, keď budete mať čas piecť.
Linecké kolieska skladujte v krabici na suchom mieste. Môžete použiť kuchynské utierky na vstrebanie prípadnej vlhkosti v obale. Cukor tak nebude vlhký a zbytočne lepkavý.
Linecké koláčiky tak vydržia až 6 týždňov!
Vegan linecké koláčiky
Ingrediencie
- 50 G javorového sirupu
- 400 G hladkej múky
- 250 G rastlinného masla margarínu
- 100 G práškového cukru
- 50 G studenej vody
- džem podľa vlastnej chuti
- práškový cukor na posypanie
Postup
Pečenie
- Rastlinné maslo narežeme na menšie kúsky, ktoré vložíme do misky.
- Pridáme hladkú múku a maslo premiešame s múkou. Dôležité je rozmrviť maslo v múke, aby vznikla konzistencia mokrého piesku.
- Následne pridáme javorový sirup a práškový cukor. Všetk spolu dobre premiešame. Cesto sa ešte bude rozpadávať.
- Do cesta prilejeme studenú vodu a všetko spolu dobre premiešame. Cesto by malo mať hladkú konzistenciu a odliepať sa od stien misky.
- Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať hodinu.
- Po hodine cesto vyberieme a rozrežeme na polovicu, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm (0,5cm). Vykrajujeme linecké kolieska (prípadne iné tvary). Ak chcete linecké kolieska lepiť tak, aby boli vidieť džem (ako na obrázku), vždy si vykrojte 2 kolieska a do jedného z nich ešte vykrojte menšie koliesko.
- Na plech si pripravíme papier na pečenie, na ktorý budeme ukladať kolieska.
- Linecké kolieska pečieme 10 minút pri 175° Celzia.
Lepenie, spájanie
- Po tom, čo všetky kolieska vychladli, si kolieska popárujeme. Nájdeme dvojich koliesok tak, aby do seba pekne zapadali.
- Keď ste si kolieska popárovali, budeme natierať. Spodné koliesko natrite vrstvou džemu (asi 1 ČL) a na tú, položte vrchné koliesko. Jemne pritlačte, aby sa prilepili.
- Takto hotové kolieska posypeme práškovým cukrom pomocou sitka.
- Kolieska skladujeme na suchom mieste.