Viem, že dnes môžeme vojsť do obchodu, kúpiť si korenie “ Varené víno “ nasypať ho do vína a je to. Takéto veci sú v poriadku, veď to korenie je vlastne zmes všetkého, čo potrebujeme. Ale dá sa to robiť aj trošku inak. Tak ak by ste chceli vedieť, ako inak si domáce varené víno môžete pripraviť, čítajte ďalej. 🙂
Postup
Obsah fľaše nalejeme do hlbokého hrnca a varíme na miernom plameni. Pridáme všetko korenie a na plátky nakrájaný pomaranč. Víno necháme variť aspoň 20 minút, no neprivedieme do varu. Toto je naozaj dôležité, neprevarte si to varené víno, nebude tam totiž cítiť alkohol. Ak by to niekoho zaujímalo, prikladám vám sem link na štúdiu o tom, koľko % alkoholu ostane v jedle po uvarení. Má to len 3 strany a je to celkom zaujimavé 🙂
Americká štúdia o varení s alkoholom
Tu je niekoľko dôležitých rád:
Cukor pridávame do suchých vín, na jednu 700ml fľašu asi 3 PL. Ak máme víno polosladké alebo sladké, cukor nie je potrebný. No samozrejme každý, ako má rád. Ak máte radi svoje varené víno sladké, kľudne si tam pridajte lyžičku cukru naviac.
Keďže do vína pridávame pomaranče, pred vložením ich poriadne umyjeme. Najlepšie je používať pomaranče ktoré neboli striekané, ak táke zohnať nemôžete / neviete, môžete ich ošúpať a vložiť len pomaranč prekrojený na kolieska, no bez šupky. Bude to určite lepšie, ako cítiť postrek vo svojom varenom víne.
Verím, že v tomto čase ste už všetci vianočne naladení, máte aspoň čo-to pripravené (či už nejaké nápady na darčeky, alebo jedlo :3 ) a užívate si spoločnosť vašich najbližších. Mňa ešte čaká dopísať pre vás niekoľko vianočných receptov a dúfam, že stihnem natočiť aspoň jeden video recept, lebo viem, že niektorí z vás ich chceli. Tak mi držte palce, nech je to vonku ešte pred vianocami 😀
A na zdravie 🙂
Varené víno
Ingrediencie
- 700 ml červeného vína
- 2 pomaranče
- 1 balenie celej škorice
- 1 balenie celého badiánu
- hrsť celých klinčekov
- cukor
Postup
- Obsah fľaše vína nalejeme do hlbokého hrnca a varíme na miernom plameni.
- Pridáme všetko korenie a na plátky nakrájaný pomaranč.
- Víno necháme variť aspoň 20 minút, no neprivedieme do varu.
- Podávame ešte teplé