Varené víno pre dospelých

recept-na-varene-grog

Viem, že dnes môžeme vojsť do obchodu, kúpiť si korenie “ Varené víno “ nasypať ho do vína a je to. Takéto veci sú v poriadku, veď to korenie je vlastne zmes všetkého, čo potrebujeme. Ale dá sa to robiť aj trošku inak. Tak ak by ste chceli vedieť, ako inak si domáce varené víno môžete pripraviť, čítajte ďalej. 🙂

Postup

Obsah fľaše nalejeme do hlbokého hrnca a varíme na miernom plameni. Pridáme všetko korenie a na plátky nakrájaný pomaranč. Víno necháme variť aspoň 20 minút, no neprivedieme do varu. Toto je naozaj dôležité, neprevarte si to varené víno, nebude tam totiž cítiť alkohol. Ak by to niekoho zaujímalo, prikladám vám sem link na štúdiu o tom, koľko % alkoholu ostane v jedle po uvarení. Má to len 3 strany a je to celkom zaujimavé 🙂
Americká štúdia o varení s alkoholom

Tu je niekoľko dôležitých rád:
Cukor pridávame do suchých vín, na jednu 700ml fľašu asi 3 PL. Ak máme víno polosladké alebo sladké, cukor nie je potrebný. No samozrejme každý, ako má rád. Ak máte radi svoje varené víno sladké, kľudne si tam pridajte lyžičku cukru naviac.
Keďže do vína pridávame pomaranče, pred vložením ich poriadne umyjeme. Najlepšie je používať pomaranče ktoré neboli striekané, ak táke zohnať nemôžete / neviete, môžete ich ošúpať a vložiť len pomaranč prekrojený na kolieska, no bez šupky. Bude to určite lepšie, ako cítiť postrek vo svojom varenom víne.

Verím, že v tomto čase ste už všetci vianočne naladení, máte aspoň čo-to pripravené (či už nejaké nápady na darčeky, alebo jedlo :3 ) a užívate si spoločnosť vašich najbližších. Mňa ešte čaká dopísať pre vás niekoľko vianočných receptov a dúfam, že stihnem natočiť aspoň jeden video recept, lebo viem, že niektorí z vás ich chceli. Tak mi držte palce, nech je to vonku ešte pred vianocami 😀

A na zdravie 🙂

Crinkles – popraskané sušienky
Vynikajúce kakové popraskané sušienky, ktoré dokonalo reprezentujú vianočnú pohodu
Pozri recept
kakaove-susienky-crinkles
Linecké koláče
Jeden z typických vianočných receptov sú práve tieto Linecké koláče
Pozri recept

Varené víno

Vynikajúci recept na domáce varené víno
Chod: Nápoje
Kuchyňa: Celosvetová
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske

Ingrediencie

  • 700 ml červeného vína
  • 2 pomaranče
  • 1 balenie celej škorice
  • 1 balenie celého badiánu
  • hrsť celých klinčekov
  • cukor

Postup

  • Obsah fľaše vína nalejeme do hlbokého hrnca a varíme na miernom plameni.
  • Pridáme všetko korenie a na plátky nakrájaný pomaranč.
  • Víno necháme variť aspoň 20 minút, no neprivedieme do varu.

Poznámky

Cukor pridávame do suchých vín, na jednu 700ml fľašu asi 3 PL. Ak máme vno polosladké, sladké, cukor nie je potrebný. 
Pomaranče pred vložením do vína poriadne umyjeme. Najlepšie je používať pomaranče ktoré neboli striekané.

Pridaj komentár