Slivkové gule s maslom a makovým prachom

Gule s makom

Všetci milovníci jedla v tomto období prichádzajú s novými, alebo vyťahujú svoje overené recepty na slivkové gule. Vôbec sa im nečudujem, pretože sliviek je teraz v bežných reťazcoch požehnane a zúžitkovať ich na obed je ideálne.

Tak som si povedala, že aj ja chcem skúsiť pripraviť takéto gule sama.
A ono je to v zásade veľmi jednoduché.

Parená buchta alebo slivková guľa?

Zemiaky som uvarila v šupke a nechala vychladnúť na balkóne.

Studené zemiaky som ošúpala a nastrúhala na malé kúsky. Tie som rukou zmiešala s polohrubou múkou do hladkého cesta. Cesto som si z misky preniesla na dosku, kde som ho vyformovala do valca hrubého asi ako moja dlaň (čo by to bol za recept, keby tu nebolo zvláštne prirovnanie 😀 ) – cháp – cesto malo v priebere hrúbku 10 cm.
Na vypracovanie cesta som najprv použila len 200g múky, ale na následné spracovávanie je samozrejme potrebná ďalšia múka. Cesto by malo byť lepivé, aby sa gule ľahšie spájali, ale len tak, aby sa cesto nelepilo na ruky. Chápete, zlatý stred.

Následne si z cesta odkrajujeme kolieska hrubé asi 1,5 cm.

Technika

Techník na vytvarovanie guličiek je podľa mňa niekoľko, no keďže bola na návšteve babka, tá poradila naozaj rokmi overenú techniku a to že do stredu (odkrojeného) kolieska vložíme (vykôstkovanú) slivku a zatlačíme ju do cesta ktoré už len po bokoch zalepíme. No a na doske ešte krúživými pohybmi dotvarujeme do tvaru guľky.

Bolo to pre mňa oveľa jednoduchšie ako slivku v ceste rolovať a potom nejako zliepať.

Kým sa trápime so zliepaním gulí, je dobré si pripraviť vriacu vodu v hrnci.
Potom gule vyvárame – podľa veľkosti hrnca – 4 až 5 kusov naraz. Tak isto ako pri šúľancoch ktoré som robila tu, je dobré dať pozor, aby sa gule neprilepili o spodok hrnca a následne už len čakáme kedy samé vyplávajú na povrch. Vtedy si stopneme 5 minút, aby sa ešte dovarili a cesto nebolo surové.
Uvarené slivkové gule vyberieme z vody a dochutíme.

Posýpky na slivkové gule

Posýpok na gule je viac.
Niekto má rád strúhanku s práškovým cukrom, ja tak isto ako pri šúľancoch obľubujem roztopené maslo a pomletý mak.

Ak sú slivky tvrdé a kyslejšie, dochutila by som už uvarené gule niečim sladším – minimálne tým cukrom, ale ak sú smotné slivky sladšie, bude postačovať aj strúhanka.

Slivkové gule s makovým prachom

Chod: Dezerty, Hlavné jedlá
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 4
Author: Simona

Ingrediencie

  • 2 KG zemiakov
  • 200 G polohrubej múky
  • 300 G tvrdších sliviek
  • mak, práškový cukor, roztopené maslo, strúhanku

Postup

  • Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť na balkóne.
  • Studené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. Tie zmiešame s polohrubou múkou do hladkého cesta.
  • Cesto si z misky prenieme na dosku, kde ho vyformujeme do valca hrubého asi ako dlaň.
  • Cesto by malo byť lepivé, aby sa gule ľahšie spájali, ale len tak, aby sa cesto nelepilo na ruky.
  • Následne si z cesta odkrajujeme kolieska hrubé asi 1,5 cm.
  • Do stredu (odkrojeného) kolieska vložíme (vykôstkovanú) slivku a zatlačíme ju do cesta ktoré už len po bokoch zalepíme. No a na doske ešte krúživými pohybmi dotvarujeme do tvaru guľky.
  • Medzičasom si pipravíme vriacu vodu v hrnci. Gule varíme – podľa veľkosti hrnca – 4 až 5 kusov naraz.
  • Keď gule vyplávajú na povrch, stopneme si 5 minút, aby sa ešte dovarili a cesto nebolo surové.
  • Uvarené slivkové gule vyberieme z vody a dochutíme.

Poznámky


Suroviny

Na slivkové gule budeme potrebovať:

2 kg zemiakov
200g polohrubej múky
300g tvrdších sliviek
mak, práškový cukor, roztopené maslo, strúhanku

S akou posýpkou jete slivkové gule najradšej? 🙂

Napíšte mi sem, alebo na Instagrame 🙂

https://www.instagram.com/varenapecena.sk/

Pridaj komentár