Lávový koláč ktorý veľmi pozitívne ohodnotili kamoši. A to je to najlepšie znamenie! Keď chutí tým mojím foodistom, bude chutiť aj vašim.
Jednoduchý koláčik ktorý je hotový za 25 minút! A to nie len ak prídu kamoši, aj keď príde svokra.
Moja základná verzia je s extra kakaom na vrchu. Vaša však môže byť iná! S karamelom, alebo vegan zmrzlinou. A aj tú zvládnete, dokonca cez noc. Dám vám sem recept, ak by náhodou.
Lávový koláč vo vegan verzii
No jasne! Povieme si aj o histórii.
Ako to už býva, tvoricovia sa nevedia dohodnúť, kto s týmto prišiel ako prvý. Bol to francúz Jacques Torres? Alebo francúz žijúci v USA Jean-Georges Vongerichten? To sa zrejme nedozvieme. Bolo to však okolo roku 1985. Čiže ako jeden z mála dezertov, je to skoro úplná novinka na trhu!
Lávový koláčik je tak či tak francúzkeho pôvodu. Jeho podstatou je topiaca sa a vytekajúca čokoláda.
Koláčik po upečení a vyklopení vyzerá nevinne. Avšak len do momentu, kedy ho prekrojíte. Následne z neho začne vytekať čokoláda.
Jeho základ tvoria ingrediencie ako maslo, čkoláda, vajíčka, múka.
My vegáni nemáme všetky suroviny k dispozícii. Preto sa hádam nejaký pro neurazí, ak aj tento recept nazvem lávový koláč.
Väčšinou býva, ako som spomínala o niečo doplnený. O zmrzlinu, alebo kopček šľahačky. V zime to môže byť aj varené ovocie vo víne. Karamel? Alebo práškový cukor? Tiež veľmi dobré možnosti!
Mali ste ho už? Pamätáte si na to?
Ja som mala som prvý lávový koláč niekde na Slovensku. Nepamätám si už presne kde. Ale viem, že sa neroztiekol. To je v zásade celé prekvapenie. Že sa rotečie čokoláda vo vnútri.
Bohužiaľ to niekto podcenil. Priniesli mi zrejme koláč nevhodnej teploty. Čokoláda zatuhla a bolo po zábave. Stále bol však výborný!
Tak ma teda zaujíma, či ste ho už skúšali. Či si pamätáte kde a najmä, aký bol?
Napíšte mi do komentárov. Budem sa tešiť 🙂
Jednoduchý lávový koláč
Potrebujeme
- 3x ramekin, alebo miska vhodná do rúry
Ingrediencie
- 140 G vegan, horkej čokolády
- 2 PL kokosového oleja
- 300 ML rastlinného mlieka
- 50 G kakaa
- 70 G cukru ideálne práškový
- 150 G hladkej múky
- 1 CL kypriaceho prášku
- 1 ČL kokosového oleja
- 20 G kokosu, prípadne múky
Postup
- Do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry si nalámeme 100g čokolády (nie všetku, len 100g) a pridáme 2 PL kokosového oleja a mlieko. Vložíme do mikrovlnky na 30 sekúnd. Následne vyberieme a metričkou premiešame. Opakujeme ešte dvakrát, kým sa čokoláda úplne neroztopí.Ak nemáte mikrovlnnú rúru, roztopte čokoládu, mlieko a olej nad parou v hrnci.
- V ďalšej miske zmiešajte kakao, cukor, múku, kypriaci prášok.
- Do roztopenej čokolady vysypte suché suroviny. Všetko poriadne premiešajte, aby neostali hrudky.
- Rúru si rozohrejte na 175°C.
- Ramekiny, alebo misky ním podobné vhodné do mikrovlnnej rúry vymažeme tukom. Uprednostnite kokosový olej pred iným rastlinným. Stačí vám 1 ČL na všetky 3 ramekiny.
- Následne ramekiny vysypte kokosom, alebo múkou.
- Zvyšných 40 g čokolády si rozlámeme na menšie kúsky.
- Do každého ramekinu dáme 2 plné PL cesta. Na tie poukladáme kúsky čokolády. Zalejeme ďalšími 2 PL cesta.
- Takto opakujeme s každým ramekinom.
- Ramekiny môžete vložíť priamo do rúry, alebo ich pre ľahšiu manipuláciu položte na jeden plech, ktorý môžete vložiť do rúry.
- Pečieme 20 minút pre 175°C.
- Podávame teplé s extra dávkou kakaa, alebo rastlinnej zmrzliny.