Banánové vegan lievance bez cukru a bez kysnutia. Jednoduché, rýchle a najmä veľmi chutné! Bez živočíšneho mlieka a vajíčok.
Recept na tieto lievance sa skladá len zo 4 základných surovín. Všetky ďalšie sú voliteľné.
Ak máte doma banány, ktoré sú hlavnou surovinou, budete mať určite aj ostatné.
Aké sú tieto banánové vegan lievance?
Bez cukru
Tieto banánové lievance neobsahujú žiaden pridaný cukor. No napriek tomu sú krásne sladké. To je jedine vďaka banánom.
Je to ideálny recept, ak vaše banány doma začínajú hnednúť. Môžete ich spotrebovať a zároveň už budú sladké. A vy teda nemusíte použiť žiaden ďalší cukor. Jednoducho bez cukru.
Bez živočíšneho mlieka
Do klasických lievancov sa používa mlieka. Aj do týchto lievancov použijeme mlieko. Avšak. Môžete použiť akékoľvek rastlinné mlieko vám vyhovuje. Či už sójové, orechové alebo kokosové.
Teda sú bez živočíšneho mlieka a bez laktózy.
Vegánske
Vegánske lievance nie sú príliš časté. A pritom sú tak jednoduché! Stačia vám 4 suroviny. Žiadne živočíšne mlieko ani vajíčka nepotrebujete.
Dobré pre nás, zvieratká a prírodu.
Bez vajec
Vajíčka sa veľmi často používajú na raňajky, či pri pečení. Do pôvodného receptu na lievance idú tiež. Ich hlavnou úlohou je nadýchanosť.
Keďže sa vajíčka dajú vyšľahať. Šľahaním sa do nich pridávajú vzduchovú bubliny. Tie pri pečení alebo varení praskajú a zanechávajú dierky. A to je nadýchanosť.
V tomto recepte na vegan banánové lievance ich však vôbec nepotrebujeme. Máme kypriaci prášok a to nám na ich vláčnosť úplne stačí. Veď uvidíte sami.
Nadýchyné
Ako som už spomenula. Lievance budú krásne nadýchané. A to všetko len vďaka kypriacemu prášku do pečiva a malému triku ktorý použijeme.
Nepotrebujeme však žiadne špeciálne suroviny. Žiadne!
Fit lievance
Predpokladám, že sa to o nich dá povedať. Samozrejme bude to ovplyvnené aj tým, čo na ne neskôr dáte. Či to bude čokoláda, alebo javorový sirup. To však nechám na vás.
Keďže neobsahujú žiaden pridaný cukor, sú určite na dobrej ceste stať sa fit.
Zdravé
Opäť raz. Žiaden pridaný cukor, dobrá cesta za zdravými raňajkami.
Banánové
No a samozrejme to najlepšie na koniec. Banánové. Tieto vegan lievance sú krásne banánové. Vláčne, tak akurát sladké. A to všetko vďaka banánom!
Tajný trik nadýchaných lievancov
Ako som už spomenula, pri klasických lievancoch je trik vo vajíčkach. My vajíčka nepoužijeme, tak si tento trik nahradíme.
Budeme potrebovať mixér. Môže to byť malý smoothie blender, alebo veľký kuchynský mixér.
Banány spolu s mliekom vymixujeme na smoothie. Takto sa nám do zmesi dostane vzduch. A ten opäť raz spôsobí nadýchanosť lievancov.
Čo si pridať na lievance?
Čo len chcete!
No ak vám mám dať konkrétne nápady, zvolila by som tieto:
- Banány
- Akékoľvek iné ovocie
- Javorový sirup
- Vegan šľahačku
- Kakao
- Džem alebo marmeládu
- Čokoládovú vegan nátierku
- Prípadne karamelovú
- Kokos
- Mleté alebo celé orechy
Ďalšia inšpirácia na vegánske raňajky
Banánové vegan lienvace
Potrebujeme
- Mixér – kuchynský robot, alebo smoothie mixér
Ingrediencie
- 2 banány
- X G mlieka rastlinného
- X G hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Postup
- Banány ošúpeme a polámeme do mixéra. Zalejeme mlieko a mixujeme asi 2 minúty, kým nemáme husté banánové smoothie.
- V stredne veľkej miske zmiešame múku a kypriaci prášok do pečiva.
- K sypkým surovinám prilejeme tekuté a poriadne vymiešame do hladkého cesta bez hrudiek. Pokiaľ sa vám nedarí rozbiť hrudky múky vidličkou, skúste použiť ručný mixér.
- Rozohrejeme si panvicu na pečenie lievancov. Pokiaľ máte teflónovú panvicu, nie je potrebný žiaden olej.
- Naberáme asi 100ml cesta, vylejeme na panvicu a pečieme lievance asi 2 minúty z každej strany na miernom plameni.
- Podávame s čímkoľvek na čo máte chuť teplé 🙂