Vegan mrkvové muffiny som na blogu ešte nemala. Donedávna tu kraľovali klasické mrkvové muffiny. No od kedy je blog Vegan, je potrebné recepty pozmeniť.
Ja mám svoje recepty pomerne rada a teda tieto zmeny robím pre vás, aj pre seba. Tak je to win-win, nie? Vegán mrkvové muffiny si určite zamilujete!
A tu je pár dôvodov prečo!
Prečo milovať mrkvové muffiny?
- Tieto muffiny sú bez vajec, ktoré nie každý môže
- Tieto muffiny sú bez mlieka, laktózy.
- Nie je to samozrejmé, ale sú vegan.
- Obsahujú zeleninu! A to sa vždy počítat, no nie?
- Mrkvu vôbec nie je cítiť! Nebol to úplne cieľ, ale zrejme to poteší mamičky.
- Ich príprava trvá len 15 minút! Čas na pečenie, to sa už nepočíta!
- Krásne vláčne a jemné. A to vďaka hneď niekoľkým surovinám!
- Pomerne lacné. Toto ja vo svojich receptoch často nespomínam. Ale teraz spomeniem, lebo ma to fascinuje. V obchodoch sa na jeseň predáva mrkva za pár centov. Doslova. Aktuálne som videla cenu 25 centov za 1 kilogram. A my na tento recept potrebujeme maximálne 250g mrkvy. Využite to a vyskúšajte tieto mrkvové muffiny!
Muffiny na sladko s mrkvou?
V našich končinách nie úplne bežná kombinácia. Uvedomujem si, nebojte.
Viem, že napríklad Karotka.sk chystá mrkvovo-cuketové muffiny. Avšak tak klasicky, na slano. A to je zrejme pravdepodobnejšie využitie.
Takže mrkva je na Slovensku určite používaná surovina, len nie na sladko.
Avšak čo nie je , môže byť. A my to spolu môžeme zmeniť. Vegan mrkvové muffiny budú možno nová doboška. Alebo? Vyskúšajte a dajte vedieť, budem sa tešiť 🙂
Vegan mrkvové muffiny
Ingrediencie
Mokré suroviny
- 1/2 HR oleja asi 170g, akýkoľvek okrem olivového
- 80 G hnedého cukru
- 100 G jablkového pyré môže byť detská výživa, alebo domáce pyré
Suché suroviny
- 12 G kypriaceho prášku 1 balenie
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 1/2 ČL jedlej sódy bikarbóny
- 150 G hladkej múky
- 150 G nastrúhanej mrkvy váha je už pre nastrúhané mrkvu
Postup
- Mrkvu očistíme a nstrúhame. Váha mrkvy je už v nastrúhanom stave, tak si ju priebežne vážte, počas strúhania.
- V miske spolu zmiešame olej, jablkové pyré a hnedý cukor. Zľahka premiešame.
- V ďalšej miske spolu zmiešame všetky suché suroviny, okrem mrkvy.
- Suché suroviny okrem mrkvy vysypeme do mokrých.
- Premiešame a šľaháme ručným mixérom asi 3 minúty.
- Po vymiešaní mixérom pridáme nastrúhanú mrkvu, ktorú už len zľahka vmiešame do cesta.
- Košíčky plníme do plna a pečieme v rozohriatej rúre na 180°C 25 minút.
Ďalšie vegan recepty na dezerty nájdete tu.