Crepes Suzette? Vynikajúci francúzsky dezert! Sú to francúzske palacinky. Vláčne, jemné palacinky s pomarančovou omáčkou. Jednoduchý a pritom exkluzívny a na Slovensku pomerne neokukaný recept.
Nie je to obyčajná pomarančová omáčka
Franúczske palacinky sa skladajú z dvoch častí.
Prvou sú palacinky. Jemné a vlačné palacinky. Tento recept na palacinky vyhral v „súboji“, ktorý som robila na blogu. Je to najlepší recept na palacinky, aký som kedy skúsila.
Sú to tenké, vynikajúce, francúzske crepes.
Druhou zložkou je pomarančová omáčka. Sladká, citrusová a karamelová zároveň. Je tam brandy, ale tak akurát. Ak však chcete recept pre deti, brandy nahraďte extra pomarančovou šťavou.
História pomarančových palaciniek z Franúzska
Ako to už na tomto blogu býva, povieme si niečo o pôvodne týchto crepes suzette. Je to podľa mňa veľmi milý príbeh 🙂
História hovorí, že tieto palacinky boli vlastne omyl. Henri Carpentier bol asisten v kaviarni Café de Paris v Montecarlo. Mal pripraviť dezert pre budúceho kráľa Anglicka, princa Edwarda VII.
Palacinky obsahujú likér. No a ten sa mu jednoducho zapálil. Henri si myslel, že je všetko zničené. Ale keď palacinky ochutnal, bol s chuťou spokojný. Veľmi spokojný! Chute boli vyvážené a palacinky sladučké.
Budúci kráľ pacinky zjedol a tiež bol nadšený. Keď si pýtal, ako sa tento dezert volá, Henri si názov vymyslel. Crepes Princesse. Kráľ ho však na základe dámy, ktorá bola prítomná poprosil, aby názov zmenil. Z Crepes Princesse na Crepes Suzette. Asistent súhlasil a bolo.
Henti ešte v svojej knihe dodáva. „Takto vznikol a bol pokrstený dezert, ktorého chuť by zmenila kanibala na gentlemana.“ Deň na to, Henri dostal od Princa prsteň a ďalšie dary.
Pekný je to príbeh. No uznajte 🙂
Francúzske palacinky – tipy a triky
Pomaranče
Na 300 ml pomarančovej šťavy potrebujete asi 2 veľké pomaranče. Samozrejme, zavístí od toho, aké sú šťavnaté.
Čerstvé, budú šťavnaté a postačia dva. Staršie budú mať menej šťavy.
Brandy
Do tohto receptu má ísť Grand Marnier. To je ovocný pomarančový likér s cognacom. Ja som sa ale nechystala kvôli tomuto receptu kupovať extra alkohol.
Tak som teda použila Brandy, ktoré sme doma mali. Vy však môžete použiť aj Cognac, alebo pomarančový likér. Alebo tento krok preskočiť. Ale aj keď ten alkohol nie je nakoniec veľmi cítiť, je to extra chuť.
Palacinky vs omáčka
Ak môžete, pripravujte palacinky zároveň s omáčkou. Palacinky v jednej a omáčku v ďalšej panvici.
Ak vám to nevyhovuje, nemáte miesto alebo podobne, pripravte si najprv palacinky a následne omáčku.
Keď sa začítate do receptu, pochopíte prečo. Je to tak logisticky lepšie 🙂
Flambovanie
V recepte to uvedené nie je, pretože to nie je nevyhnutné. Ak však môžete, flambujte.
Pri omáčke v kroku 4, pridajte len brandy. A následne ho zapáľte a počkajte kým prestane horieť. Až potom pridajte maslo a pokračujte v recepte.
Dávajte si pri tom extrémny pozor! Pozor na horľavy ktoré okolo seba máte. Tiež dajte pozor na digestor.
Crepes Suzette
Ingrediencie
Palacinky
- 500 ML mlieka
- 10 PL hladkej múky
- 2 celé vajíčka
- 1 bal vanilkového cukru
- štipka soli
Pomarančová omáčka
- 50 G kryštálového cukru
- 300 ML pomarančovej šťavy
- šťava z 1/2 citróna
- 30 G masla
- 50 ML brandy
Postup
Palacinky
- Ak môžete, pripravujte palacinky zároveň s omáčkou. Ak vám to nevyhovuje, pripravte si najprv palacinky a následne omáčku.
- Vajíčka rozbijeme do mlieka, pridáme ostatné suroviny a vymiešame do hladkého cesta.
- Necháme odležať 10 minút.
- Palacinky pečieme na miernom plameni, na rastlinnom, alebo kokosovom oleji. Stačí tenká vrstva cesta, aby boli palacinky tenučké a jemné.
Pomarančová omáčka
- Cukor nasypeme na panvicu a necháme skaramelizovať.
- Pridáme šťavu z pomaranča a citróna.
- Necháme chvíľu odpariť čo najviac tekutiny. Karamel sa v šťave po chvílke rozpustí, je len dôležité karamel miešať.
- Pridáme maslo a brandy. Miešame ešte asi 3 minúty a odstavíme.
- Palacinku vložíme do panvice s pomarančovou šťavou. Preložíme ju na polovicu a znova na polovicu. Vybrieme z panvice, a necháme odkvapkať. Položíme na tanier a servírujeme.