Minulý rok som zverejnila recept hneď mäkké medovníky. Bol veľmi úspešný z čoho sa nesmierne teším!
No tento rok treba pripraviť vegánske medovníky. Tak som uvažovala, aký nový recept vymyslieť. Najlepšie je však zobrať klasiku a upraviť ju. Tak je tu teda recept na hneď mäkká vegánske medovníky.
Medovníky nie len pre vegánov!
Medovníky bez medu, bez masla a bez vajec.
Niekto si pomyslí, ale to predsa nie sú medovníky! Jasné, môžem ich pomenovať aj inak. Len sa k tomu receptu potom už zrejme nikto nedostane.
Sú to jednoducho medovniky, ktorých suroviny boli obmenené. Ak by ste chceli klasické, pozrite si ich pôvodný recept.
Hneď mäkké medovníky mojej babičky.
Ak sa však potrebujete vyhnúť týmto alergénom, vitajte! Tento recept je pre vás. Nemusíte byť vegán na to, aby ste si ho mohli užiť 🙂
Vegánska poleva na vegánske medovníky
No samozrejme že áno! Jednoduchá poleva bez špeciálnych surovín a stále vegánska.
Klasická obsahuje vaječné bielka. Táto však nie.
Dá sa pripraviť poleva pomocou aquafaby. Teda istej cícerovej vody. Ale to skúsime až o rok. Asi.
Tento rok začneme ako začiatočníci jednoduchšie. Citrón a cukor. Môže byť? Síce o niečo riedšia poleva, ale aspoň prinesie trošku sviežosti!
Vôbec sa toho nebojte, všetky rady sú v recepte! To zvládnete ako nič 🙂
Skladovanie bez jabĺčok!
Ako dieťa si pamätám skladovanie medovníkov s jablkami. Nakrájať, pridať do krabíc a postupne meniť za nové.
No tak to teraz robiť vôbec nemusíte.
Okrem toho že sú hneď mäkké, mäkké aj ostanú. Stále ich uložte do uzatvárateľnej nádoby. To je dôležité. Len k nim už nemusíte prikladať nič špeciálne!
Vegánske medovníky
Ingrediencie
- 125 G rastlinného masla priamo z chladničky
- 500 G hladkej múky
- 100 G práškového cukru
- 1 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia
- 50 ML javorového sirupu
- 80 ML studenej vody
Na polevu
- 40 G citrÓnovej šťavy jeden stredne veľký citron
- 200 G práškového cukru
Postup
- Pripravíme si veľkú misku na vymiešanie surovín.
- Studené maslo nožíkom nakrájame na menšie kocky.
- Do misky vložíme všetky suroviny okrem tých na polevu a studenej vody.
- Rukami miesime cesto, kým nie je maslo úplne spojené s ostatnými surovinami. Vytvorí sa vám cesto pripomínajúce mokrý piesok.
- Začnite postupne prilievať vodu a pokračujte v miesení cesta.
- Prilievajte vodu dovtedy, kým sa cesto spojí do jednej hmoty. Ak sa vám to nedarí v miske, pokojne si cesto vyberte na čistú pracovnú dosku a pokračujte v miesení na nej.
- Keď sa vám podarilo vypracovať cesto, obaľte ho v potravinovej fólii a vložte do chladničky na 2 hodiny, môžete aj cez noc. Cesto takto vydrží v chladničke 7 dní.
- Následne si cesto prerežte na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Ak máte pocit, že je príliš tvrdé (závisí od chladničky), nechajte ho odležať na pracovnej doske asi 30 minút.
- Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm na hrúbku.
- Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si plechy na pečenie. Môžete použiť papier na pečenie, alebo plech potrieť tukom (rastlinný olej alebo maslo) a vysypať hrubou múkou.
- Medovníky môžete pred pečením potrieť, aby boli o niečo tmavšie. Do malej mištičky si pripravte 3 PL rastlinného mlieka a 1 PL javorového sirupu. Premiešajte. Tento krok môžete vynechať.
- Z cesta vykrajujte medovníčky rôznych tvarov, ktoré následne môžete poukadať na plech na pečenie v miernom rozostupe.
- Ak chete medovníky potierať, urobte tak teraz.
- Keď je rúra rozohriata, medovníky pečieme 12 minút na 175°C. Ak chcete medovníky tmavšie, môžete piecť dlhšie, ale nebudú už hneď mäkké.
Poleva
- Ciktrón prekrojíme na polovicu a odšťavíme. Preceďte cez sitko aby ste sa ustili, že tam neostane dužina.
- Šťavu nalejte do vysokej nádoby v ktorej ste zvyknutý šľahať. Prisypte práškový cukor a vyšľahajte do hustej tekutiny. Poleva nebude taký hustá, ako ste zrejme zvyknutí pri použití bielok, ale to je v poriadku.
- Polevu nalejte do sáčku na zdobenie medovníkov a zavrite ho. Vložte do chladničky, kým budú všetky medovníky upečené a vychladené.
- Následne si na konci sáčku pripravte malú dierkou a zdobte perníčky podľa želania.
- Poleva je o niečo riedšia, preto čím menšia dierka, tým lepšie. Zaschne za asi 20 minút.
Skladovanie
- Medovníky skladujte v uzavretej nádobe. Nie je potrebné použiť jabĺčko na zmäkčovanie.