Pripravíme si veľkú misku na vymiešanie surovín.
Studené maslo nožíkom nakrájame na menšie kocky.
Do misky vložíme všetky suroviny okrem tých na polevu a studenej vody.
Rukami miesime cesto, kým nie je maslo úplne spojené s ostatnými surovinami. Vytvorí sa vám cesto pripomínajúce mokrý piesok.
Začnite postupne prilievať vodu a pokračujte v miesení cesta.
Prilievajte vodu dovtedy, kým sa cesto spojí do jednej hmoty. Ak sa vám to nedarí v miske, pokojne si cesto vyberte na čistú pracovnú dosku a pokračujte v miesení na nej.
Keď sa vám podarilo vypracovať cesto, obaľte ho v potravinovej fólii a vložte do chladničky na 2 hodiny, môžete aj cez noc. Cesto takto vydrží v chladničke 7 dní.
Následne si cesto prerežte na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Ak máte pocit, že je príliš tvrdé (závisí od chladničky), nechajte ho odležať na pracovnej doske asi 30 minút.
Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm na hrúbku.
Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si plechy na pečenie. Môžete použiť papier na pečenie, alebo plech potrieť tukom (rastlinný olej alebo maslo) a vysypať hrubou múkou.
Medovníky môžete pred pečením potrieť, aby boli o niečo tmavšie. Do malej mištičky si pripravte 3 PL rastlinného mlieka a 1 PL javorového sirupu. Premiešajte. Tento krok môžete vynechať.
Z cesta vykrajujte medovníčky rôznych tvarov, ktoré následne môžete poukadať na plech na pečenie v miernom rozostupe.
Ak chete medovníky potierať, urobte tak teraz.
Keď je rúra rozohriata, medovníky pečieme 12 minút na 175°C. Ak chcete medovníky tmavšie, môžete piecť dlhšie, ale nebudú už hneď mäkké.