Go Back

Vegánske medovníky

Hneď mäkké vegánske medovníky bez vajec, masla a medu
Príprava25 mins
Varenie/Pečenie12 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Author: Varenapecena

Ingrediencie

  • 125 G rastlinného masla priamo z chladničky
  • 500 G hladkej múky
  • 100 G práškového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 50 ML javorového sirupu
  • 80 ML studenej vody

Na polevu

  • 40 G citrÓnovej šťavy jeden stredne veľký citron
  • 200 G práškového cukru

Postup

  • Pripravíme si veľkú misku na vymiešanie surovín.
  • Studené maslo nožíkom nakrájame na menšie kocky.
  • Do misky vložíme všetky suroviny okrem tých na polevu a studenej vody.
  • Rukami miesime cesto, kým nie je maslo úplne spojené s ostatnými surovinami. Vytvorí sa vám cesto pripomínajúce mokrý piesok.
  • Začnite postupne prilievať vodu a pokračujte v miesení cesta.
  • Prilievajte vodu dovtedy, kým sa cesto spojí do jednej hmoty. Ak sa vám to nedarí v miske, pokojne si cesto vyberte na čistú pracovnú dosku a pokračujte v miesení na nej.
  • Keď sa vám podarilo vypracovať cesto, obaľte ho v potravinovej fólii a vložte do chladničky na 2 hodiny, môžete aj cez noc. Cesto takto vydrží v chladničke 7 dní.
  • Následne si cesto prerežte na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Ak máte pocit, že je príliš tvrdé (závisí od chladničky), nechajte ho odležať na pracovnej doske asi 30 minút.
  • Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm na hrúbku.
  • Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si plechy na pečenie. Môžete použiť papier na pečenie, alebo plech potrieť tukom (rastlinný olej alebo maslo) a vysypať hrubou múkou.
  • Medovníky môžete pred pečením potrieť, aby boli o niečo tmavšie. Do malej mištičky si pripravte 3 PL rastlinného mlieka a 1 PL javorového sirupu. Premiešajte. Tento krok môžete vynechať.
  • Z cesta vykrajujte medovníčky rôznych tvarov, ktoré následne môžete poukadať na plech na pečenie v miernom rozostupe.
  • Ak chete medovníky potierať, urobte tak teraz.
  • Keď je rúra rozohriata, medovníky pečieme 12 minút na 175°C. Ak chcete medovníky tmavšie, môžete piecť dlhšie, ale nebudú už hneď mäkké.

Poleva

  • Ciktrón prekrojíme na polovicu a odšťavíme. Preceďte cez sitko aby ste sa ustili, že tam neostane dužina.
  • Šťavu nalejte do vysokej nádoby v ktorej ste zvyknutý šľahať. Prisypte práškový cukor a vyšľahajte do hustej tekutiny. Poleva nebude taký hustá, ako ste zrejme zvyknutí pri použití bielok, ale to je v poriadku.
  • Polevu nalejte do sáčku na zdobenie medovníkov a zavrite ho. Vložte do chladničky, kým budú všetky medovníky upečené a vychladené.
  • Následne si na konci sáčku pripravte malú dierkou a zdobte perníčky podľa želania.
  • Poleva je o niečo riedšia, preto čím menšia dierka, tým lepšie. Zaschne za asi 20 minút.

Skladovanie

  • Medovníky skladujte v uzavretej nádobe. Nie je potrebné použiť jabĺčko na zmäkčovanie.