Jednoduchá a krásna orechová vegan bábovka. Nový recept na blogu, ktorý poteší nie len chuťové poháriky!
Síce je už december a zo všadiaľ sa hrnú vianočné recepty, takáto klasika určite nesklame. Nikdy.
Bábovku má rád asi každý. Či už klasickú, nejakú tvarohovú, alebo pudingovú. Mramorová je slovenská klasika. A táto orechová bude možno vegánska klasika!
Pred pečením si prečítajte tipy pre tú najlešpiu chuť! Dúfam, že budete spokojní.
3 tipy aby bola vaša vegan orechová bábovka dokonalá
Jablčný ocot
Jablčný ocot sa v slovenskej kuchyni používa len veľmi zriedka. Aspoň ja to tak vnímam. Vo veganskej kuchyni však už o čosi častejšie. Jablčný ocot ako taký má mnohé zdravotné výhody. Nie je to však všeliek.
Čo sa však pečenia týka, aj tu nám vie pomôcť. Jablčný ocot síce má špecifickú chuť, ale tej sa vieme zbaviť. V kombinácii s rastlinným mliekom nám pomáha vytvoriť rastlinný kyslomliečny produkt. Tie sa pri pečení používajú bežne.
Vanilkový extrakt
Vanilkový extrakt, nie aróma. Aróma je len o vôni. Takáto aróma častokrát okolo vanilky ani nešla. Za to extrakt by mal byť alkohol, v ktorom bola takáto vanilka luhovaná určitú dobu. Viete si ho doma vyrobiť, alebo samozrejme kúpiť.
Extrakt potrebujeme presne kvôli octu. Táto naša vegan bábovka musí nie len voňať, ale aj chutiť. Aróma by chuť octu ale neprekryla. Preto siahnite po extrakte.
Kontrola bábovky
Samotné pečenie je nesmierne dôležité. Bábovku nepečte len podľa času uvedeného v recepte. Ten je orientačný, nakoľko nie všetky rúry pečú rovnako.
Predtým, než bábovku z rúry vyberiete ju otestujte. Drevenú špajlu pichnite do cesta a vyberte. Ak je špajla čistá, bábovka je upečená. Ak je na špajli ešte cesto, pokračujte v pečení. Toto oopakujte, kým nie ste spokojní.
Ďalšie vegan recepty na dezerty
Orechová vegan bábovka
Ingrediencie
Mokré suroviny
- 50 G jablčného octu
- 100 ML rastlinného oleja
- 270 ML rastlinného mlieka
- 2 PL vanilkového extraktu
Suché suroviny
- 130 G cukru tristinového
- 300 G hladkej múky
- 12 G kypriaceho prášku do pečiva
- 5 G sódy bikarbóny
- 100 G vlašských orechov
Na bábovkovú formu
- 1 PL tuku (kokosový olej alebo rastlinné maslo)
- 2 PL hrubej alebo kokosovej múky
- + práškový cukor na posypanie
Postup
- Pripravíme si dve misky. Menšiu a väčšiu.
- Vo väčšej zmiešame všetky mokré suroviny. Necháme postáť asi 10 minút.
- Rúru rozohrejeme na 200°C.
- Pripravíme si formu na bábovku. Tú vymažeme tukom (rastlinné maslo, alebo kokosový, či rastlinný olej) a vysypeme. Môžete použíť hrubú múku, alebo kokosovú múčku.
- V menšej miske zmiešame všetky suché suroviny okrem orechov.
- Ppripravíme si aj orechy. Odvážené orechy vysypeme na dosku na krájanie a posekáme na menšie kúsky.
- Po 10tich minútach presypeme suché suroviny do mokrých a mixérom vymyxujeme na hladké cesto. Mixujte asi 3 minúty. Cesto môžete vymiešať aj ručne, ale mixérom je to o niečo lešpie.
- Následne do cesta prisypte orechy a vmiešajte do cesta. Už nemixujte.
- Cesto vylejeme do pripraveje formy na bábovku. Rúru stíšime na 175°C a vložíme formu. Pečieme cca 40 minút. Cesto sledujte a otestujte, či je upečené špajlou.
- Po upečení nechajte bábovku vo forme ešte asi 10 minút. Následne ju vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.