Čokoládová saláma je recept veľmi podobný srnčiemu chrbátu. Srnčí chrbát je taký klasický slovenský recept. Že? No čokoládová saláma je pôvodom z Talianska.
Jej obsah je tiež veľmi podobný. No náš je samozrejme vegan. Teda žiadne maslo, mlieko ani vajíčka. Tento je klasický, len z pár surovín. Často sa pridáva aj sušené ovocie, alebo oriešky.
Pripomeniem ešte, že je to nepečený recept. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je môj obľúbený. Jednoduchý, krásny, chutný a navyše nepčený.
Vianočný dezert, alebo darček?
Táto nepečená čokoládová saláma je výborný vianočný dezert. Nakrájať na plátky a podávať len tak. Veď ako každý dezert. To veľmi odporúčam.
Avšak čo odporúčam o niečo viac, je túto salámu podarovať. Zabaľte ju do papiera na pečenie, alebo iného papiera. Pokojne nejaký zrecyklujte. Darčeky nie sú predsa o obaloch. Previažte šnúrkou a podarujte.
Podľa mňa neexistuje človek, ktorý by sa nepotešil!
Čokoládová saláma – čo potrebujeme?
Čokoláda
Kvalitná horká čokoláda je základ mnohých receptov. Čokoláda sa v tomto recepte často nahrádza kakaom, ale nie je to už ono.
Nie každá čokoláda je však vegan. Preto prosím čítajte obaly. Ja mám v recepte použitú 72%. Môžete však použiť aj čoko s vyšším podielom kakaa.
Sušienky
Do srnčieho chrbátu sa dávajú piškóty. No tie obsahujú vajíčka. My preto použijeme sušienky. Opäť platí, treba čítať obaly. Vyhnite sa tým, ktoré majú mlieko, alebo vajíčka.
Rastlinné mlieko
Rastlinné mlieko použijeme na ganache. Klasicky sa na ganache používa smotana, ale opäť raz. Tá nie je vegan. Nebudeme to preto komplikovať. Použijeme rastlinné mlieko, to funguje podobne.
Alkohol
Alkohol môžete použiť, aj vynechať.
Ak alkohol použiť nechcete, nahraďte ho v recepte mliekom. Prípadne, pridajte vanilkový extrakt. Každopádne túto tekutinu nevynechajte úplne. Je dôležitá pre správny pomer surovín.
Ak ho použiť chcete, odporúčam čokoládový, alebo orieškový likér. Výborná bude aj brandy, alebo rum.
Ďalšie vianočné dezerty z blogu
Vianočná vegan čokoládová saláma
Potrebujeme
- Celofán
Ingrediencie
- 100 G vegan sušienok
- 250 G horkej vegan čokolády 72% a viac
- 100 ML rastlinného mlieka
- 20 ML likéru dá sa nahradiť rastlinným mliekom
- 1 PL kávy
Postup
- Pripravíme si sušienky a čokoládu. Čokoládu vyberieme z obalu a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky, ktorá je odolná voči vysokým teplotám.
- Sušienky vyberieme z obalu a popučíme do (inej) misky. Sušienky rozlámte aspoň na štvrtinky, podľa veľkosti.
- Do hrnca nalejeme mlieko, likér a kávu. Zohrejeme, ale nenecháme prevariť.
- Mlieko vylejeme do misky s čokoládou a zakryjeme utierkou alebo tanierom. Necháme čokoládu roztopiť sa, asi 3 minúty. Následne misku odokryjeme a miešame, kým nie je všetka čokoláda úplne roztopená.
- Do čokolády vysypeme pomrvené sušienky a poriadne premiešame. Ak chcete pridať ďalšie suroviny ako oriešky, alebo hrozienka, urobte tak teraz.
- Na kuchynskú linku si pripravíme celofán. Celofán ešte nemusíte strihať, len si vyrolujte kúsok dlhý asi 40 cm.
- Na celofán (pozdĺžne) vysypte čokoládovú hmotu. Pokúste sa ju vysypať do obdlžnika a nie štvorca, keďže budeme formovať salámku.
- Keď je celá hmota na celofáne, rukami ju môžete upraviť do obdlžnika. Mal by mať tak do 20 cm na dĺžku. Následne stranu celofánu ktorá nie je odstrihnutá preložte cez čoko salámu zvrchu. Zarovnajte so spodnou vrstvou celofánu a odstrihnite.
- Všetky strany celofánu zavrite tak, aby vám čoko hmota nevyšla von. Následne sa pokúste salámu vytvarovať do salámy gúľaním po kuchynskej linke.
- Salámu odložíme do chladničky na 2 hodiny, aby hmota zatuhla. Ak salámu položíte do chladničky, jedna strana nebude zrolovaná, ale rovná od poličky v chladničke. Ak chcete salámu celú okrúhlu, vložte ju do do formy s oválnym dnom. Napríklad forma na srnčí chrbát.
- Po dvoch hodinách bude saláma stuhnutá a môžete ju krájať. Krájajte ostrým nožom zvrchu, jedným plynulým pohybom. Nekrájajte ako chlieb niekoľkými pohybmi, aby sa vám neroztrúsila.
Poznámky
Kým ju podarujte, uskladnite v chlade.