Go Back

Vianočná vegan čokoládová saláma

Vianočný darček doslova na zjedenie
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Celosvetová
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Author: Varenápečená

Potrebujeme

  • Celofán

Ingrediencie

  • 100 G vegan sušienok
  • 250 G horkej vegan čokolády 72% a viac
  • 100 ML rastlinného mlieka
  • 20 ML likéru dá sa nahradiť rastlinným mliekom
  • 1 PL kávy

Postup

  • Pripravíme si sušienky a čokoládu. Čokoládu vyberieme z obalu a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky, ktorá je odolná voči vysokým teplotám.
  • Sušienky vyberieme z obalu a popučíme do (inej) misky. Sušienky rozlámte aspoň na štvrtinky, podľa veľkosti.
  • Do hrnca nalejeme mlieko, likér a kávu. Zohrejeme, ale nenecháme prevariť.
  • Mlieko vylejeme do misky s čokoládou a zakryjeme utierkou alebo tanierom. Necháme čokoládu roztopiť sa, asi 3 minúty. Následne misku odokryjeme a miešame, kým nie je všetka čokoláda úplne roztopená.
  • Do čokolády vysypeme pomrvené sušienky a poriadne premiešame. Ak chcete pridať ďalšie suroviny ako oriešky, alebo hrozienka, urobte tak teraz.
  • Na kuchynskú linku si pripravíme celofán. Celofán ešte nemusíte strihať, len si vyrolujte kúsok dlhý asi 40 cm.
  • Na celofán (pozdĺžne) vysypte čokoládovú hmotu. Pokúste sa ju vysypať do obdlžnika a nie štvorca, keďže budeme formovať salámku.
  • Keď je celá hmota na celofáne, rukami ju môžete upraviť do obdlžnika. Mal by mať tak do 20 cm na dĺžku. Následne stranu celofánu ktorá nie je odstrihnutá preložte cez čoko salámu zvrchu. Zarovnajte so spodnou vrstvou celofánu a odstrihnite.
  • Všetky strany celofánu zavrite tak, aby vám čoko hmota nevyšla von. Následne sa pokúste salámu vytvarovať do salámy gúľaním po kuchynskej linke.
  • Salámu odložíme do chladničky na 2 hodiny, aby hmota zatuhla. Ak salámu položíte do chladničky, jedna strana nebude zrolovaná, ale rovná od poličky v chladničke. Ak chcete salámu celú okrúhlu, vložte ju do do formy s oválnym dnom. Napríklad forma na srnčí chrbát.
  • Po dvoch hodinách bude saláma stuhnutá a môžete ju krájať. Krájajte ostrým nožom zvrchu, jedným plynulým pohybom. Nekrájajte ako chlieb niekoľkými pohybmi, aby sa vám neroztrúsila.

Poznámky

Ak chcete salámku podarovať, vyberte ju z celofánu a zabaľte do papiera na pečenie a previažte motúzikom ako na obrázkoch. 
Kým ju podarujte, uskladnite v chlade.