Muffiny opitého Santa Clausa sú len pre dospelých! Ale dajú sa prispôsobiť aj pre deti. Píšem o tom aj nižšie v recepte!
Minulé vianoce som pripravila muffiny s náplňou z vareného vína. Mali v sebe ovocie, víno, krém a mini perník. Boli dokonalo vianočné!
Tento rok som chcela pripraviť iné, no stále vianočné muffiny. Mala som pár nápadov a napokon vyhral tento! Jednoduché, hravé, farebné a výborné!
Opité, alebo veselé?
O tom môžete rozhodnúť sami. Opité sú pre dospelých. Veselé však budú v detskej, nealko verzii.
Muffiny sú v recepte plnené alkoholom. Avšak, ak chcete, dajú sa prispôsobiť. Namiesto alkoholu ich môžete plniť čímkoľvek iným! Kúskom čokolády, lentilkami alebo džemom.
Zapojte do procesu aj samotné decká. Práce budú mať kopec! Robiť dierky do muffinov. Alebo samotné plnenie, či práca so šľahačkou. Podľa veku a zručností 🙂
Muffiny Santa Clausa alebo Mikuláša
To tiež nechám na vás. Či si pôjdete slovenskú, alebo americkú verziu.
Môžete si ísť len takú vianočnú. To bude stačiť. Veď takúto čapicu môže nosiť predsa hocikto!
Aký alkohol použiť?
Ak teda idete pripravovať dospeláciu verziu, odporúčam vianočný.
Vianočný alkohol môže byť čokoľvek, čo sa VÁM spája s Vianocami.
Punč, rum, vaječný likér, varené víno. Ja som použila Soplicu. Soplica je pre mňa totiž veľmi vianočná.
Soplica je poľská ochutená vodka. Je to značka, ktorú kúpite aj na ukrajine. A na Slovensku tiež.
Soplica ktorú som použila je z lieskových orechov a teda je krásne vianočná! Pokojne však použite iný, orechový likér. Alebo iný alkohol vo všeobecnosti. Vôbec sa toho netreba báť.
Zmestí sa Vám tam asi 10 ml alkoholu a teda ako náplň v pralinkách.
Muffiny opitého Santa Clausa
Ingrediencie
- 130 ML rastlinného oleja použite iný, ako olivový
- 1/2 HR trstinového cukru asi 80G
- 260 G rastlinného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 250 G hladkej múky
- 25 G kakaa
- 6 G kypriaceho prášku
Zdobenie a plnenie
- 100 ML soplice vyberte alkohol podľa chuti, ideálne vianočný
- 200 G jahôd
- rastlinná smotana na šľahanie šľahačka v spreji
Postup
- Rúru si rozohrejeme na 180°C
- Pripravíme si formu na muffiny a košíčky na muffiny.
- Do väčšej misky vylejeme olej a pridáme cukor. Ručným mixérom miešame asi 2 minúty. Cukor sa trošku zohreje, avšak nerozpustí sa úplne.
- K cukru prilejeme mlieko a extrakt.
- V inej misky zmiešame suché suroviny. Múku, kakka a kypriaci prášok. Premiešame.
- Suché suroviny presypeme k mokrým a mixérom miešame asi 3 minúty.
- Košíčky plníme cestom do plna.
- Muffiny pečieme 15 minút pri 175°C.
Zdobenie a plnenie
- Muffiny musia pred plnením vychladnúť. Počas tohoto času si pripravte šľahačku podľa návodu na obale. Žiaden ďalší cukor pridávať nemusíte. Šľahačka má osviežiť. Šľahačku vložte do vrecka na zdobenie a odložte do chladničky.
- Jahody si pripravte ich umytím a odrezaním stopky.
- Následne do každého muffiny vydlabeme dierku. Môžete to spraviť špajdlou, alebo lyžičkou. Dierka by mala byť do polovicu muffinu na hlbku a asi 1 cm v priemere.
- Do dierky vlejeme alkohol podľa výberu (pre detskú verziu pokračujte do poznámok).
- Vyberte šľahačku z chladničky a ozdobte muffiny, akoby ste robili Santovi čiapku.
- Na každý muffiny položte jednu jahodu a hotovo!