Čokoládové muffiny plnené orieškovým alkoholom pre dospelých
Príprava10mins
Varenie/Pečenie15mins
Zdobenie20mins
Spolu45mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Celosvetová, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 8
Author: Varenapecena
Ingrediencie
130MLrastlinného olejapoužite iný, ako olivový
1/2HRtrstinového cukruasi 80G
260Grastlinného mlieka
1ČLvanilkového extraktu
250Ghladkej múky
25Gkakaa
6Gkypriaceho prášku
Zdobenie a plnenie
100MLsoplicevyberte alkohol podľa chuti, ideálne vianočný
200Gjahôd
rastlinná smotana na šľahanie šľahačka v spreji
Postup
Rúru si rozohrejeme na 180°C
Pripravíme si formu na muffiny a košíčky na muffiny.
Do väčšej misky vylejeme olej a pridáme cukor. Ručným mixérom miešame asi 2 minúty. Cukor sa trošku zohreje, avšak nerozpustí sa úplne.
K cukru prilejeme mlieko a extrakt.
V inej misky zmiešame suché suroviny. Múku, kakka a kypriaci prášok. Premiešame.
Suché suroviny presypeme k mokrým a mixérom miešame asi 3 minúty.
Košíčky plníme cestom do plna.
Muffiny pečieme 15 minút pri 175°C.
Zdobenie a plnenie
Muffiny musia pred plnením vychladnúť. Počas tohoto času si pripravte šľahačku podľa návodu na obale. Žiaden ďalší cukor pridávať nemusíte. Šľahačka má osviežiť. Šľahačku vložte do vrecka na zdobenie a odložte do chladničky.
Jahody si pripravte ich umytím a odrezaním stopky.
Následne do každého muffiny vydlabeme dierku. Môžete to spraviť špajdlou, alebo lyžičkou. Dierka by mala byť do polovicu muffinu na hlbku a asi 1 cm v priemere.
Do dierky vlejeme alkohol podľa výberu (pre detskú verziu pokračujte do poznámok).
Vyberte šľahačku z chladničky a ozdobte muffiny, akoby ste robili Santovi čiapku.
Na každý muffiny položte jednu jahodu a hotovo!
Poznámky
Verzia pre dospelých: Alkohol - ak máte, použite vianočný alkohol. Likér alebo soplicu, teda orieškový alkohol. Ak máte radi rum, alebo niečo obdobné, použite to. Verzia pre deti: Alkohol - nahraďte džemom, kúskom čokolády, prípadne lentilkami.