Recept na vegan lievance z ovsených vločiek, dokonalé raňajky počas víkenodvých dní!
U nás doma sa striedajú cez víkend na raňajky dvoje lievance. Tieto a potom ešte banánové. Dám vám sem na ne odkaz, ak by ste chceli vyskúšať 🙂 Sú to úplné klasiky.
Vegánske acidko pre nadýchané lievance
V tomto recepte použijeme vegánske acidko.
Nebojte sa. Nie je to nič špeciálne, čo musíte kupovať. Vyrobíme si ho totiž sami. A dokonca naň budeme potrebovať len dve suroviny!
Acidko sa v receptoch používa aby spolu s ďalšími surovinami docielilo nadýchanosť. A či už sme vegáni, alebo nie, nadýchanosť nie je nikdy zlá.
Celý recept na prípravu acidka, nájdete v tomto príspevku:
Extra suroviny na prípravu tohto receptu
Jablčný ocot
Jablčný ocot budeme potrebovať na naše acidko. V lievancoch ho však vôbec cítiť nebudete!
Osobne odporúčam tento Bio jablčný ocot z Biolandu.
Ovsené vločky
Bez ovsených vločiek, by to bol dosť zlý názov receptu, nie? Ja jedávam ovsené vločky každé ráno na raňajky. Sú pre mňa skvelým štartom do dňa. Sacharidy, vláknina na dobré trávenie 🙂
V prípade vločiek, odpočúťam buď z MyProtein tieto Bezlepkové ovsené vločky, alebo niektoré z Biolandu.
Aké sú tieto lievance z ovsených vločiek?
Sú z ovsených vločiek. Dah.
Aká je však výhoda ovsených vločiek proti múke? Pre koho ako.
Ovsené vločky, podľa značky samozrejme, obsahujú na 100g viac vlákniny a vápnika. Konkrétne hodnoty si môžete pozrieť na príklad na stránke kalorickétabuľky.
Pre mňa osobne je to určite výhoda! Nemusím sa obávať, že ho za deň nezjem dosť. Ostatné hodnoty bývajú rovnaké.
Bez pridaného oleja
Stačí mať kvalitnú panvicu. Ideálne teflónovú a pri práprave lievancov nemusíte použiť žiaden olej.
Lievance sa neprilepia. Dôležité je však panvicu nahriať. Musí byť naozaj horúca!
Pridajte toping podľa chuti
Na fotke môžete vidieť ten môj. Veľmi jednoduché 3 suorviny. Nemusí to byť každému pochuti, ale verím, že si nájdete to svoje.
Ja som použila vanilkový jogurt, černice a javorový sirup. Klasické suroviny, ktoré neomrzia.
Ak hľadáte diétnejšie možnosti ktoré by stále chutili, mojimi favortmi sú jednoznačne čokoládové sirupy bez cukru
Lievance z ovsených vločiek
Ingrediencie
- 200 G ovsených vločiek
- 3 PL cukru
- 1/2 BAL kypriaceho prášku do pečiva =6G
Vegánske acidko
- 1 HR rastlinného mlieka
- 2 PL jablčného octu
Postup
- Do hrnčeka nalejeme rastlinné mlieko a pridáme jablčný ocot. Necháme postáť 5 minút.
- Ovsené vločky pomelieme na ovsenú mpku.
- Poznámka: Nemusí byť dokonalo jemná, stačí že to nie sú celé ovsené vločky. Ak doma nemáte žiaden mixér, ani ovsenú múku, použite celé vločky. Konzistencia nebude taká jemná, ale na chuti to neuberie.
- Ovsenú múku vysypte do misky, kde pridáte kypriaci prášok a cukor.
- Po 5 minútach prilejte rastlinné acidko a premiešajte aby vám neostali hrudky.
- Rozpáľte si panvicu miernom ohni a pečte asi 80ml cesta z každej strany 2 minúty.
- Podávame s rastlinným jogurtom, čerstvým ovocím a javorovým sirupom.