Slivkový kysnutý koláč je pre mnohých nostalgia. Alebo kysnuté koláče ako také v nás vyvolávajú spomienky. Zväčša na babky a staré mamy.
U mňa to nie je inak. Môj najobľúbenejší bol však iný, nie slivkový. No o tom inokedy. Slivkový je výborný, lebo krásne pustí šťavu. Slivky nie sú úplne nasladšie ovocie aké poznám. A teda nie je až taký sladký. Kým tam nedáme tú mrveničku, či? Kysnutý koláč s mrveničkou. No len si to predstavte.
Kysnutý koláč s ovocím ako posadnutosť
Neviem, či to tak majú aj iné krajiny, alebo len my. Starí dobrí čechoslováci. Ale tieto kysnuté veci sú naša posadnutosť. Normálna, príjemná a krásna posadnutosť. Plná spomienok, chutí, farbí a vôní. A najmä leta a jesene!
V lete bolo prvé, čerstvé ovocie do koláča. Na jeseň zase to posledné. Potom sa už museli vyťahovať mrazené zásoby. Ale to už nebolo ono. Toto bolo. Slivkové koláče.
Ešte niekto surové cesto?
Ja mám takú úchylku. No mám ich niekoľko, ale táto je extra. Väčšinu ciest chutnám za surova. Viem, že sa to nemá. Chápem aj prečo. Ale, smolka. Chutí mi to. Ak by mi surové cesto nechutilo, vedela by som, že to nie je dobré cesto. Takto to ja posudzujem. Asi by som ho ani neupiekla, nech nie som zbytočne sklamaná.
A rovnako to mám aj s mrveničkou. Ani tá by sa úplne nemala jesť za surova. A tiež ju jem. A tiež mi to nevadí.
Neodporúčam vám to. Lebo by sa to nemalo. Len som vám tým chcela povedať, že tento kysnutý koláč so slivkami je fakt dobrý. Viete ako to viem? Lebo jeho surové časti sú fakt dobré. A potom aj tie upečené samozrejme!
Dúfam, že vám bude chutiť!
Čo na slivkový kysnutý koláč treba?
- Sušené droždie
- Vodu
- Hladkú múku
- Cukor – biely, ideálne však trstinový
- Rastlinné mlieko – akékoľvek!
- Olej – ideálne kokosový, môže byť aj rastlinný
- A hviezdu tejto šou – slivky
Aké slivky vybrať?
Poviem vám to, čo vždy.
Slivky uprednostnite tie, ktoré sú domáce. Od rodičov, starých rodičov a známych. Prípadne od tety na trhu.
Ak sa inak nedá, nakúpte v obchode.
Slivky budú v koláči rovnako sladké, prípadne kyslé ako sú naozaj. Ak chcete aby bol koláč trošku trpkejší, použite trvdé slivky.
Ak chcete sladko-sladký, použite tie mäkké.
Slivkový kysnutý vegan koláč
Ingrediencie
Kvások
- 10 G sušeného droždia
- 30 ML vlažnej vody
- 1 ČL hladkej múky
Cesto
- 160 ML vody
- 100 G cukru
- 40 ML rastlinného mlieka
- 290 G hladkej múky
- 400 G sliviek
Vegan mrvenička
- 3 PL kokosového oleja prípadne rastlinný
- 50 G cukru – hnedý
- 2 PL hladkej múky
Rastlinné mlieko na potretie
- 3 PL rastlinného mlieka
Postup
- Suroviny na kvások zmiešame a necháme 15 minút zakryté. To bude náš kvások
- Po 15tich minútach si cukor roztopíme vo vode a mlieku. Do hrnca nalejeme vodu a mlieko, pridáme cukor a zohrievame na miernom plameni, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
- Ku kvásku prilejeme cukrovú zmes (voda + mlieko + cukor) a prisypeme múku.
- Ručne, alebo v mixéri miesime cesto asi 10 minút, kým nie je úplne hladké a odliepa sa od stien.
- Do rýchlokysky ( alebo väčšej nádoby na kysnutie cesta) nalejeme 1 PL rastlinného oleja, a misku vytrieme olejom. Vložíme doň vymiesené cesto a necháme kysnúť v nádobe asi 2 hodiny prikryté kuchynskou utierkou.
- Tesne pred ďalším krokom si pripravíme slivky. Slivky umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Nakrájame na mesiačiky – teda na štvrtinky. Prípadne môžete nechať polovičky.
- Po tom, čo cesto vykysne, ho vyklopíme na linku. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (v mojom prípade to bolo 40×32 cm).
- Cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech, prípadne s papierom na pečenie.
- Na cesto poukladáme slivky a necháme ešte hodinu cesto kysnúť zakryté.
- Po hodine cesto odkryjeme a potrieme rastlinným mliekom.
- Na koláč nasypeme vegán mrveničku a dáme piecť.
- Pečieme 30 minút pri 160°C – spodný/ horný ohrev
Mrvenička
- Mrveničku si pripravíte tak, že do oleja nasypeme cukor a premiešate. Prisypete múku a znovu premiešate.
1 comment
[…] ďalšie obľúbené recepty z kysnutého cesta sú napríklad. Slivkový vegan kysnutý koláč alebo […]