Go Back

Slivkový kysnutý vegan koláč

Slovenský kysnutý slivkový koláč vo vegan podobe
Varenie/Pečenie30 mins
Kysnutie1 hr 45 mins
Spolu2 hrs 15 mins
Chod: Dezerty, Raňajky
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 12
Author: Varenápečená

Ingrediencie

Kvások

  • 10 G sušeného droždia
  • 30 ML vlažnej vody
  • 1 ČL hladkej múky

Cesto

  • 160 ML vody
  • 100 G cukru
  • 40 ML rastlinného mlieka
  • 290 G hladkej múky
  • 400 G sliviek

Vegan mrvenička

  • 3 PL kokosového oleja prípadne rastlinný
  • 50 G cukru - hnedý
  • 2 PL hladkej múky

Rastlinné mlieko na potretie

  • 3 PL rastlinného mlieka

Postup

  • Suroviny na kvások zmiešame a necháme 15 minút zakryté. To bude náš kvások
  • Po 15tich minútach si cukor roztopíme vo vode a mlieku. Do hrnca nalejeme vodu a mlieko, pridáme cukor a zohrievame na miernom plameni, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
  • Ku kvásku prilejeme cukrovú zmes (voda + mlieko + cukor) a prisypeme múku.
  • Ručne, alebo v mixéri miesime cesto asi 10 minút, kým nie je úplne hladké a odliepa sa od stien.
  • Do rýchlokysky ( alebo väčšej nádoby na kysnutie cesta) nalejeme 1 PL rastlinného oleja, a misku vytrieme olejom. Vložíme doň vymiesené cesto a necháme kysnúť v nádobe asi 2 hodiny prikryté kuchynskou utierkou.
  • Tesne pred ďalším krokom si pripravíme slivky. Slivky umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Nakrájame na mesiačiky - teda na štvrtinky. Prípadne môžete nechať polovičky.
  • Po tom, čo cesto vykysne, ho vyklopíme na linku. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (v mojom prípade to bolo 40x32 cm).
  • Cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech, prípadne s papierom na pečenie.
  • Na cesto poukladáme slivky a necháme ešte hodinu cesto kysnúť zakryté.
  • Po hodine cesto odkryjeme a potrieme rastlinným mliekom.
  • Na koláč nasypeme vegán mrveničku a dáme piecť.
  • Pečieme 30 minút pri 160°C - spodný/ horný ohrev

Mrvenička

  • Mrveničku si pripravíte tak, že do oleja nasypeme cukor a premiešate. Prisypete múku a znovu premiešate.