Suroviny na kvások zmiešame a necháme 15 minút zakryté. To bude náš kvások
Po 15tich minútach si cukor roztopíme vo vode a mlieku. Do hrnca nalejeme vodu a mlieko, pridáme cukor a zohrievame na miernom plameni, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
Ku kvásku prilejeme cukrovú zmes (voda + mlieko + cukor) a prisypeme múku.
Ručne, alebo v mixéri miesime cesto asi 10 minút, kým nie je úplne hladké a odliepa sa od stien.
Do rýchlokysky ( alebo väčšej nádoby na kysnutie cesta) nalejeme 1 PL rastlinného oleja, a misku vytrieme olejom. Vložíme doň vymiesené cesto a necháme kysnúť v nádobe asi 2 hodiny prikryté kuchynskou utierkou.
Tesne pred ďalším krokom si pripravíme slivky. Slivky umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Nakrájame na mesiačiky - teda na štvrtinky. Prípadne môžete nechať polovičky.
Po tom, čo cesto vykysne, ho vyklopíme na linku. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (v mojom prípade to bolo 40x32 cm).
Cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech, prípadne s papierom na pečenie.
Na cesto poukladáme slivky a necháme ešte hodinu cesto kysnúť zakryté.
Po hodine cesto odkryjeme a potrieme rastlinným mliekom.
Na koláč nasypeme vegán mrveničku a dáme piecť.
Pečieme 30 minút pri 160°C - spodný/ horný ohrev