Nie je to klasická marmeláda! Je to cibuľová marmeláda!
Taká, ktorá sa výborne hodí do slaných pokrmov. Hlavných jedál, aj ako príloha. Doma sme ju pre vás skúšali v burgroch, aj na pizzi. Do obch sa hodí vynikajúco. Tak prečo si o nej nepovedať viac?
Karamelizovaná cibuľová marmeláda
Dôležité je ešte povedať, že cibuľa to nie je obyčajná. Je karamelizovaná a teda extra dobrá! Možno trošku chrumkavá pre toho, kto nedá úplne pozor. Ups! Ale aspoň bude mať taký menej sladký nádych, no nie?
Cibuľu môžete použiť akúkoľvek. Klasickú bielu, aj červenú. Ja som použila mix, aby som spotrebovala všetkú, čo som doma mala. A že to bol teda dobrý krok!
Pro tipy
Môj pro tip, vám poviem hneď teraz, nech naň nezabudnete. Ja som sa úprimne trošku obávala ako to celé dopadne. A najmä, či mi to neprihorí. Som tým jednak známa a jednak cukor prihorí celkom rýchlo.
Avšak, ak nenecháte cibuľu variť dosť dlho, bude to chutiť zle. Vlastne to bude chutiť ako cibuľa a cukor. A to ešte nie je hotové! Takže, moje tipy sú dva.
- Ochutnávajte! Je to nevyhnutné pri každom varení a pečení. A pri tomto tiež.
- Správna chuť. Ak máte pri ochutnávaní pocit, že jete pocukrovanú cibuľu, pokračujte vo varení. Ešte cibuľa nezkaramelizovala. Pokojne varte ďalej.
Aká veľká dávka?
Ja som cibuľovú marmeládu pripravila z 1,5 kg cibule. Cibuľovej marmelády bude však oveľa menej. Aj po pridaní cukru. Cibuľu totiž budete dusiť.
Ak sa vám to však stále zdá veľa, je to ok. Pokojne si pripravte menšiu dávku. Na 300g cibule potrebujeme 100g cukru. Takže si to len vynásobte. Všetko bude fungovať.
Určite mi dajte vedieť, ak recept vyskúšate!
Budem sa tešiť 🙂
Cibuľová marmeláda
Ingrediencie
- 1,5 KG cibule biela, alebo červená
- 500 G cukru biely, ideálne trstinový
Postup
- Cibuľu očistíme a prekrojíme na polovicu. Nakrájame na mesiačiky = french cut.
- Rozohrejte si hlbokú pancivu, alebo wok. Olej nemusíte použiť.
- Všetkú cibuľu dusíme asi 20 minút, do zmäknutia.
- Následne prisypte cukor a varte do zkaramelizovania cibule. Cibuľu už nedusíme. Občas premiešame.
- Po tom, čo cibuľa skaramelizovala, je vhodná na okamžité použitie, alebo ju môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke, 10 týždňov.