Klasická a najmä jednoduchá príloha! Domáce zemiakové hranolky. Dvakrát vyprážané! Yes!
Teda, prepáčte, ak ste očakávali zdravé hranolky. Fakt ma to mrzí, ale dnes nie je váš deň. Možno nabudúce.
Zemiaky, zemiaky, zemiaky
Zemiaky sú na Slovensku veľmi populárne. A vždy boli. Zemiaky boli pomerne lacné. Skoro každý si ich mohol svojpomocne vypestovať. A tak máme na Slovensku nespočetné množstvo receptov zo zemiakov.
A to je super! Avšak. Nie všetky sú úplne vhodné pre nás, vegánov. K zemiakom sa totiž hodia všetky tie mliečne produkty. Ževraj.
A tak teda väčšinou ostávajú vegánom len prílohy. Zemiakové prílohy, nie hlavné jedlá. Žiadne bryndzové halušky. Len zemiakové hranolky, alebo zemiaková kaša, či opekané zemiaky.
Myslím, že hranolky už zachránili mnohých hladných vegánov. Tak ak nabudúce nebudete vedieť, do čoho zobnúť, možno záchrania aj vás. Ale tentokrát už tie domáce zemiakové hranolky!
Aké zemiaky sú vhodné na hranolky?
Už ste sa nad tým niekedy zamysleli? Viete, že nie všetky zemiaky sú vhodné na všetko?
Ja som to veľmi dlho nevedela. Potom som si v obchode všimla označenie. A a B. Pôvodne som si myslela, že je to niečo ao potravinová trieda. Iný spôsob označenia kvality daného produktu. Chyba!
Je to rozdelenie zemiakov podľa varných typov! O §om ste už počuli? Prikladám vám link, ak si chete prečítať viac.
Tu, to len zhrniem.
Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
Ďalej poznáme ešte varný typ C a D. Tie sú vhodné na kašu, alebo zemiakové cesto.
Dresing, omáčka…?
Viem, že tu sa tábor rozdelí na minimálne dva!
Kečup vs. horčica.
Ja odporúčam to, čo máte najradšej vy 🙂 Aby boli všetci spokojní!
Avšak dávam vám TIP. Ak ste niekedy obľubovali Sladkokyslú omáčku z Mc D. ako ja, všetko je ok! Táto omáčka má vegan ingrediencie. Takže ja osobne som viac než zachránená!
A čo vy? Ktorá omáčka je vaša naj?
Domáce zemiakové hranolky
Ingrediencie
- 500 G zemiakov varný typ A alebo B
Postup
- Zemiaky umyjte a nakrájajte na hranolky približne 1×1 cm
- Ošúpať zemiaky nemusíte, ale môžete.
- Do hlbokej panvice nalejte olej aspoň 5 cm na výšku. Rozohrejte olej.
- Množstvo hranoliek, ktoré sa zmestí do panvice, vysypte do panvice a opražte asi 7 minút na najvyššom stupni. Teda pridávajte hranolky do panvice postupne. Ak budú hranolky počas pečenia jedna na druhej, neupečú sa správne.
- Po 7mich minútach hranolky vyberte na servítku a nechajte odkvapkať. Pokračujte so všetkými hranolkami.
- Následne, hranolky vložte znovu do horúceho oleja a opekajte znova asi 7 minút do zlatohneda.
- Hranolky po vybratí z oleja opäť nechajte odkvapkať od oleja a posoľte.