Ako uvariť tú najlepšiu, alebo aspoň obyčajnú ryžu som si hovorila doslova roky!
Táto je dokonalá! Sypká, voňavá, a najmä rýchlo uvarená!
Ja a ryža. Nemáme pre seba žiadne pochopenie. A napriek tomu, že by to mal byť ten najľahší recept, ryža bola pre mňa vždy problémová.
Rozvarené, alebo nedovarená. A najmä bez chuti.
Avšak, mojou úlohou ako správneho foodblogera je popasovať sa presne s tým, čo mi nejde. A keď to tak úplne nejde mne, možno sa nájde ešte niekto ďalší, komu to nejde tiež. Takže verím, že tieto moje rady ako uvariť tú najlepšiu ryžu, pomôžu!
Premývať, či nepremývať?
Premývať, či nepremývač ryžu? To je otázka!
Premývajte. Do balíčkov s ryžou sa môže dostať kadečo. Smietko, alebo čokoľvek iné.
Premývať môžete v sitku pod tečúcou vodou. Sitko musí byť dostatočné husté, aby sa vám z neho ryža nevysypala.
Taktiež môžete vodu naliať priamo do hrnca, v ktorom ryžu budete variť. Rukou, alebo vareškou ryžu premyte priamo v hrnci a vodu vylejte.
Koľko soli je dosť soli?
Ak ide o chuť ryže, uprednostňujem jednoduchosť. Na začiatok bude určite aj vám stačiť soľ. Soľ je predsa nad zlato. Neskôr si môžeme pripraviť aj inak ochutenú ryžu. Zvládnuť však treba najskôr jej základný recept.
Na 2 hrnčeky ryže som použila 1 čajovú lyžičku soli. Je to dosť? Mne určite bolo!
Osobne som zástancom nepresolovania. Ja milujem slané! Extrémne ľúbim všetko soliť. Preto je pre mňa niekedy veľmi ťažké odhadnúť, koľko soli je dosť soli.
Tentokrát som odhadla, že toľkoto je dosť. Hádam tú ryžu nebudete jesť suchú, ale s nejakou dobrou omáčkou. A už len preto by som si na tú soľ dala pozor. Skúste podľa receptu a ak vám to bude málo, nabudúce prisoľte.
Recept nie len na basmati ryžu
U nás doma sa varí basmati ryža. Vždy trvdím, že uvarená vonia ako pukance. A to mám na nej hrozne rada. Krásne sypka, nelepivá. Hodí sa ku všetkým, aziou inšpirivaným jedlám.
Tento istý pomer však môžete použiť aj na obyčajnú ryžu. Guľatozrnnú a podobne. Určite bude fungovať!
Kde ale teraz tú ryžu použiť?
Vegetariánske, či vegánske curry, alebo šošovicový dhal. Obe jedlá doslova potrebujú ryžu!
Základný recept na tú najlepšiu ryžu
Ingrediencie
- 2 HR ryže ideálne basmati
- 3 HR vody
- 1 ČL soli
- 1 cibuľa môžete vynechať
Postup
- Pripravíme si cibuľu ktorú ošúpeme a NEprekrajujeme. Tak isto si pripravíme ja hlboký hrniec, v ktorom budeme ryžu pripravovať.
- Ryžu si premyjeme a nasypeme do hrnca.
- Do hrnca s ryžou vlejeme vodu a pridáme soľ. Všetko spolu premiešame.
- Cibuľu vložíme do prostred hrnca a začneme variť. Varíme na miernom plameni, 25 minút presne prikrytú pokrievkou.