Go Back

Jahodová galette

Francúzsky dezert z piatich surovín
Príprava30 mins
Varenie/Pečenie40 mins
Spolu1 hr 10 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Francúzska
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 6
Author: Simona

Ingrediencie

  • 200 G hladkej múky
  • 120 G masla studeného
  • 1 PL cukru použite hnedý ak máte
  • 3 PL vody
  • 300 G jahôd

Postup

  • Do misky nasypeme múky a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. To prstami rozdrobíme a zmiešame s maslom. Vznikne nám kozistencia pripomínajúca mokrý piesok.
  • Prilejeme studenú vodu a vymiešame do hladkého cesta. Cesto zabalíme do fÓlie a vložíme do chladničky na približne 20 minút.
  • Zatiaľ si pripravíme jahody na plnku.Jahody umyjeme a odstupkujeme. Nakrájame na tenké kolieska (kúsky).
  • Cesto po vybratí z chladničky vyvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom asi 25 cm. Cesto si teraz preložíme na papaier na pečenie, ktorý už bude na plechu, na ktorom budeme galettku piecť.
  • Na cesto budeme ukladať jahody tak, aby sme nechali od okraja asi 5 cm voľného miesta. Tútú okrajovú časť cesta budeme zahýbať.
  • Keď ste jahody poukladali na cesto, pocukrujte jahody cukrom a zahýbajte cesto galettky dovnútra, ako by ste ju chceli zakryť. Toto zahnuté cesto môžete potrieť vajíčkom, no nemusíte.
  • Galettku pečieme 40 minút na 200 stupňoch.
  • Podávame ako sme upiekli, prípadne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.