Go Back

Fish and chips

Britská klasika z ostrovov prichádza!
Príprava30 mins
Varenie/Pečenie30 mins
Spolu1 hr
Chod: Hlavné jedlá
Kuchyňa: Britská
Kľúčové slovo: Mäsové recepty
Porcií: 4
Author: Simona

Ingrediencie

Cestíčko na tresku

  • 200 G hladkej múky
  • 1 1/2 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 PL soli
  • 300 ML piva akékoľvek preferujete
  • 10 ČL mlieka

Rybka

  • 400 G tresky mrazenej, naporcovaniej
  • olej na vyprážanie

Hranolky

  • 500 G zemiakov

Postup

Hranolky

  • Zemiaky umyjte a nakrájajte na hranolky približne 1x1 cm
  • Ošúpať zemiaky nemusíte, ale môžete.

Cestíčko

  • Do veľkej a plytkej misky nasypeme múku, kypriaci prášok a soľ.
  • Múku zalejte pivom a vymiešajte cesto metličkou.
  • Pridajte mlieko na zriedenie cestíčka.
  • Rybka by mala byť naporcovaná na 4 približne rovnaké kúsky.
  • Každý kúsok po jednom namočte do cestíčka a obaľte rybku v cestíčku.
  • Do hlbokej panvice nalejte olej aspoň 5 cm na výšku. Rozohrejte olej.
  • Rybku napácovanú v cestíčku vložte do rozohriateho oleja a opraže do zlatohneda, následne otočte na druhú stranu a opražte asi 4 minúty. Pečte na stredne silnom plameni, aby sa rybka upiekla aj zvnútra.
  • Po opečení rybku vyberte a nechajte olej trošku odkvapkať na kuchynskej utierke.
  • V ďalšej panvici si pripravte rovnaké množstvo oleja, kde budete vyprážať hranolky.
  • Množstvo hranoliek, ktoré sa zmestí do panvice, vysypte do panvice a opražte asi 7 minút na najvyššom stupni.
  • Následne hranolky vyberte na servítku a nechajte odkvapkať.
  • Hranolky vložte znova do horúceho oleja a opekajte znova asi 7 minút do zlatohneda.
  • Hranolky po vybratí z oleja opäť nechajte odkvapkať od oleja a posoľte.
  • Rybku podávajte s hranolkami v novinovom papieri (na to určenom) ako Briti, alebo pokojne aj na tanieri.

Poznámky

Omáčka: 
Použite čokoľkvek, čo vám chutí. Ja som robila avokádovú majonézu, ale nepozdávalo sa mi to spolu. Odporúčam kečup, tatarskú, alebo cesnakovú omáčku.