Go Back

Hot cross buns

Veľkonočné buchty z Britských ostrovov
Príprava2 hrs 20 mins
Varenie/Pečenie20 mins
Spolu2 hrs 40 mins
Chod: Dezerty, Raňajky
Kuchyňa: Britská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 24
Author: Simona

Ingrediencie

Cesto

  • 520 ML mlieka
  • 900 G hladkej múky
  • 130 G cukru
  • 2 ČL škorice
  • 1/4 ČL muškátového oriešku
  • 20 G droždia
  • 3 vajíčka
  • 100 G hrozienok
  • 100 G masla

Poleva

  • 35 G cukru
  • 1 ČL glukózového sirupu
  • 2 PL vody
  • štipka škorice, muškátového oriešku

Kríž

  • 100 G hladkej múky
  • 100 G vody

Postup

Cesto

  • Do misky nalejeme vlažné mlieko, múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok, droždie a vajíčka.
  • Cesto premiešame ručne alebo v mixéri.
  • Počas miešania do cesta začneme pridávať zmäknuté maslo po menších častiach.
  • Keď je cesto kompaktné, pridáme hrozienka premiešame ešte asi 3 minúty.
  • Následne, cesto necháme podkysnúť v miske asi hodinu.
  • Po tomto kysnutí cesto rodelíme na 24 rovnakých kúskov (cca 80g). Dlaňou vytvarujeme buchtičky. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie a zakryjeme celofánom. Necháme podkysnúť cca 45 minút.
  • Na buchtičky natrieme múčnu pastu do tvaru kríža. Ideálne to spravíme vložením pasty do cukrárského vrecka cezeň natrieme buchty.
  • Pečieme 18-20 minút pri 190°C
  • Po vybratí z rúry potrieme glazom (polevou)

Kríž

  • Cesto na kríž vytvoríme zmiešaním múky a vody do hustej pasty. Pipujeme na buchtičky do tvaru kríža.

Poleva

  • Všetky suroviny na glaze dáme do rajničky a zohrievame do ruzpustenia cukru.
  • Všetky buchty potrieme v tenkej vrstve a necháme vyschnúť.
  • Ak nemáte glukózový syrup, stačí, ak na potretie buchiet použijete tekutý med v tenkej vrstve.
  • Hot cross buns podávame prerezané na polovicu, natreté maslom.

Poznámky

TIP:
Buchtičky nemusíte ukladať na papier na pečenie od seba, ale relatívne blízko k sebe. Počas toho, ako podkysnú sa spoja ako pri pečení slovenských pečených buchiet.
To zaručí, že budú buchy mäkké aj po bokoch v ich spojoch.