Go Back

Makové šúľance

Víťazné makové šúľance
Príprava30 mins
Spolu30 mins
Chod: Dezerty, Hlavné jedlá
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Author: Simona

Ingrediencie

  • 500 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 60 g krupice
  • 1 vajíčko

Postup

  • Z mlieka a krupice uvaríme krupicu podľa návodu.
  • Keď je krupica hotová, buď počkáme kým vychladne, chladíme ju za stáleho miešania, alebo môžeme hrniec ponoriť so studeného kúpeľa*.
  • Po vychaladnutí krupice primiešame vajíčko a múku. Ja som použila asi 280g múky a zvyšok som potrebovala na prácu s cestom. Keď sa všetky suroviny spojili do cesta, cesto som z hrnca vyklopila na pomúčenú dosku, kde som z cesta vytvorila valček. Ten som rozdelila na 4 časti a z každej, vytvorila samostatný valček.
  • Ak sa Vám s cestom pracuje zle, kľudne si ho prezežte na polovicu a pracujte s menšou časťou. Ja som valček zenšila na hrúbku asi malíčka, ale to taktiež, možete robiť každý podľa svojho gusta. Cesto je veľmi lepivé a je dôležité aby doska na ktorej pracujete bola stále pomúčená a tiež sa vám bude lepšie pracovať, keď budete mať pomúčené aj ruky.
  • Medzitým, si môžeme dať zohriať osolenú vodu, aby sme mohli šúľance uvariť. Do široké hrnca si nalejeme osolenú vodu do výšky aspoň 12 cm. Keď voda vrie, ponoríme časť šúľancov. Ja som to robila tak s 20-timi kúskami naraz.
  • Šúľance sú hotové vtedy, keď samé vyplávajú na povrch. To trvá do jednej minúty.
  • Makové šúľance dochutíme rozopeným maslom, pomletým makom, práškovým cukrom alebo nasekanými orieškami. Určite sa dá použiť aj kokos, alebo iné lakocinky, ale keď chceme makové šúľance, použijeme koooopec maku.