Go Back

Čokoládová narodeninová torta

Vynikajúce torta pre všetkých nadšencov čokolády
Príprava30 mins
Varenie/Pečenie20 mins
Chladenie korpusov1 hr
Spolu1 hr 50 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Celosvetová
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 12
Author: Simona

Potrebujeme

  • Forma na tortu s priemerom 20-26 cm

Ingrediencie

Čokoládový korpus

  • 4 vajíčka
  • 1 1/2 HR kryštálového cukru
  • 1/2 HR kakaa
  • 2 PL instantnej kávy
  • 1/2 ČL soli
  • 1 HR vriacej vody
  • 2 1/2 HR tortovej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 HR oleja
  • 1 HR cmaru
  • 1 PL vanilkovej arómy

Čokoládový krém

  • 300 G masla zmäknutého
  • 300 G práškového cukru
  • 1/2 HR kakaa
  • 1 PL instantnej kávy
  • 1 PL vanilkovej arómy
  • 1/4 HR mlieka
  • 50 ML smotany na šľahanie môžete vynechať

Extra

  • 400 G malín
  • 250 G slaného karamelu
  • rum

Postup

Tortové korpusy

  • Celé vajíčka a cukor vymiešame do peny. Miešame asi 3 minúty ručným, alebo stolovým mixérom v čo najväčšej miske.
  • Do misky pridáme vriacu vodu, soľ, kakaa a kávu. Opäť miešame asi 3 minúty.
  • Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame do hladkého cesta bez zvyškov múky. Cesto bude pomerne riedke, ale je to v poriadku.
  • Tortové formy vymastíme a vysypeme múkou.
  • Cesto rozdelíme do 3 rovnakých tortových foriem.
  • Pečieme 22 minút pri 175°C
  • Korpusy otestujeme špáratkom a ak sa cesto odlepuje od špáratka a nič na ňom neostalo, korpus je upečený.
  • Korpusy necháme 15 minút v forme a následne vyberieme z formy.
  • Ja som korpusy potrela tenkou vrstvou rumu, môžete to však vynechať. Ak do receptu používate mrazené maliny, potrite korpusy šťavou z malín.

Krém

  • Zmäknuté maslo a cukor miešame dovtedy, kým sa zrniečka cukru neroztopia.
  • Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame do tuhého krému.
  • Vložíme do chladničky na zachladenie.

Konštrukcia

  • Prvý korpus potrieme cca 200g krému tak, aby sme dorovnali prípadné nerovnosti.
  • Na krém potrieme polovicu slaného karamelu a naň vrstvu malín. Karamel ani maliny neukladáme až k úplnému kraju korpusu. Na prvý korpus položíme ďalší a postup opakujeme.
  • Na posledný korpus natrieme zvyšok krému, ktorý rozotrieme aj po stranách.
  • Podávame!

Poznámky

TIP
  1. Ak máte tortovú formu 24-26 cm, odporúčam pripraviť z 1,5 násobnej dávky, prípadne rozdeliť cesto len na 2 časti namiesto 3
  2. Pridať smotanu na šľahanie do krému, je extra krok. Môžete ho vynechať, no vďaka nemu je krém oveľa krémovejší 
  3. Maliny môžete použiť čerstvé, aj mrazené. Ak máte doma len mrazené, vyberte ich na začiatku prípravy z mrazničky a vysypte do misky. Skúste eliminovať množstvo tekutiny, ktorú s malinami dáte na tortu