Go Back

Veľkonočný syrek / hrudka

Recept na túto výbornú veľkonočnú pochúťku
Príprava5 mins
Varenie/Pečenie30 mins
Spolu35 mins
Chod: Prílohy, Raňajky
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 4
Author: Simona

Potrebujeme

  • Hrniec aspoň 5 litrový
  • Gáza, alebo utierka

Ingrediencie

  • 1 L mlieka
  • 10 vajec
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia

Postup

  • Do hrnca nalejeme mlieko, do ktorého rozbijeme všetky vajíčka.
  • Pridáme soľ a čierne korenie.
  • Všetky vajíčka rozmiešame (rozhabarkujeme) v mlieku.
  • Túto zmes budeme variť na miernom plameni za stáleho miešania asi 30 minút.
  • Po cca 30tich minútach sa začnú tvoriť hrudky v tekutine. To znamená, že je hrudka uvarená.
  • Do veľkej misy vložíme gázu, prípadne utierku cez ktorú prelejeme hrudku. Zvyšná tekutina pretečie a v utierke nám ostane len samotná hrudka.
  • Rohy utierky spojíme, aby hrudka v utierke vytvorila približne guľatý tvar.
    Rohy utierky spolu zviažeme, no medzi uzlík a hrudku vložíme varechu, aby sme následne mohli hrudku v utierke zavesiť a nechať odkvapkať.
  • Po tom, čo hrudka ochladla a tekutina odkvapkala, su môžeme vybrať z gázy / utierky a podávať s chlebíkom, cviklou (repou), šunkou, klobáskou a pod.