Jahody umyjeme, očistíme a odstopkujeme.
Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky, kde sa zmestia všetky.
Následne ich posypeme cukrom a všetko poriadne premiešame. Jahody takto vložíme do chladničky na 48 hodín macerovať.
Zaváraninové skleničky si pripravíme pred varením džemu. Skleničky nemusia byť sterilizované, ale mali by byť umyté a usušené. Mali by byť teplé, aby napreskli od teplého džemu. Z tejto dávky budeme mať približne 3500g džemu a teda potrebujete 10 - 350g skleničiek.
Po 48ich hodinách jahody vyberieme a šťavu, ktorú jahody pustili prelejeme do hrnca. Zo šťavy pripravíme sirup podľa receptu. S jahodami pokračujeme v príprave džemu.
Jahody vložíme do hlbokého hrnca, alebo wok panvice. Jahody popučíme pučičom na zemiaky, prípadne trošku premixujeme tyčovým mixérom. Ak nechete džem s kúskami jahôd, premixujte všetky jahody.
Takto popučené jahody varíme na miernom plameni asi 10 minút.
Pridáme gelfix 3:1 a varíme ešte 5 minút.
Do hlbokého hranca v ktorom budeme zavárať nalejeme vodu, ktorú necháme zovrieť.
Džem nalejeme do pohárov asi po okraj (po spodnú stranu závitu, nie po samotný okraj pohára) Okraj pohára vždy utrieme servítkou, rovnako ako vnútro viečka. Pohár zavrieme a vložíme do vriacej vody. Ideálne je počkať, kým zatvoríme toľko pohárov, koľko sa nám zmestí do hrnca na zaváranie.
Poháre sterilizujeme 7 minút vo vriacej vode.
Následne poháre vyberieme z vody a položíme dole viečkom. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Keď pohár vychladol (čo môže trvať 12-24 hodín) môžeme ho odložiť na tmavé, chladné miesto. Takto zavarený jahodový džem vydrží aj niekoľko rokov.