Go Back

Jahodový džem z macerovaných jahôd

Neuveriteľne jemný a sladučký džem
Príprava2 d
Varenie/Pečenie15 mins
Spolu2 d 15 mins
Chod: Prílohy
Kuchyňa: Celosvetová, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Author: Varenápečená

Potrebujeme

  • Zaváraninvé skleničky a vršky
  • Veľký hrniec na zaváranie
  • Hlboký hrniec alebo wok na varenie džemu

Ingrediencie

  • 2500 G jahôd
  • 500 G cukru kryštálový
  • 1 balenie gelfix Dr. Oetker Gelfix Super 3:1 25 g

Postup

  • Jahody umyjeme, očistíme a odstopkujeme.
  • Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky, kde sa zmestia všetky.
  • Následne ich posypeme cukrom a všetko poriadne premiešame. Jahody takto vložíme do chladničky na 48 hodín macerovať.
  • Zaváraninové skleničky si pripravíme pred varením džemu. Skleničky nemusia byť sterilizované, ale mali by byť umyté a usušené. Mali by byť teplé, aby napreskli od teplého džemu. Z tejto dávky budeme mať približne 3500g džemu a teda potrebujete 10 - 350g skleničiek.
  • Po 48ich hodinách jahody vyberieme a šťavu, ktorú jahody pustili prelejeme do hrnca. Zo šťavy pripravíme sirup podľa receptu. S jahodami pokračujeme v príprave džemu.
  • Jahody vložíme do hlbokého hrnca, alebo wok panvice. Jahody popučíme pučičom na zemiaky, prípadne trošku premixujeme tyčovým mixérom. Ak nechete džem s kúskami jahôd, premixujte všetky jahody.
  • Takto popučené jahody varíme na miernom plameni asi 10 minút.
  • Pridáme gelfix 3:1 a varíme ešte 5 minút.
  • Do hlbokého hranca v ktorom budeme zavárať nalejeme vodu, ktorú necháme zovrieť.
  • Džem nalejeme do pohárov asi po okraj (po spodnú stranu závitu, nie po samotný okraj pohára) Okraj pohára vždy utrieme servítkou, rovnako ako vnútro viečka. Pohár zavrieme a vložíme do vriacej vody. Ideálne je počkať, kým zatvoríme toľko pohárov, koľko sa nám zmestí do hrnca na zaváranie.
  • Poháre sterilizujeme 7 minút vo vriacej vode.
  • Následne poháre vyberieme z vody a položíme dole viečkom. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Keď pohár vychladol (čo môže trvať 12-24 hodín) môžeme ho odložiť na tmavé, chladné miesto. Takto zavarený jahodový džem vydrží aj niekoľko rokov.

Poznámky

V recepte som použila Gelfix 3:1. Na obale tohto produktu je uvedené, aby bol použitý na 1000g ovocia s pridaním 350g cukru. Ja som však zvolila 2,5 násobok dávky a ovocia a o niečo viac cukru. 
Džem teda nebude taký sladký ako je uvedené na obale, ale podiel ovocia bude až 83% ovocia namiesto pôvodných 73%.