Go Back

Jahodový džem s kyselinou citrónovou

Domáci jahodový džem z 3 surovín!
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie40 mins
Spolu1 hr
Chod: Prílohy
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 6
Author: Simona

Potrebujeme

  • Mixér
  • Wok, alebo hlboký hrniec na džem
  • Široký a hlboký hrniec na zaváranie
  • Skleničky a vršky na zaváranie

Ingrediencie

  • 2,5 KG jahôd umyté, očistené
  • 500 G cukru
  • 2 bal kyseliny citrónovej

Postup

  • Jahody odstopkujeme, umyjeme a nakrájame na kúsky asi 1 x 1 cm
  • Jahody vložíme do woku, alebo hlbokého hrnca a zasypeme cukrom.
  • Pučičom na zemiaky, alebo mixérom popočíme asi 75% jahôd, zvyšok necháme v celku. Varíme na miernom plameni asi 30 minút.
  • Ak sa vám tvorí pena, vareškou ju môžete odobrať, no nemusíte. Džem určite nepokazí.
  • Po 30tich minútach pridajte 2 balenia kyseliny. Ak sa vám zdá džem príliš hustý, znova pomixujte. Premiešajte a varte ešte asi 5 minút.
  • Dajte variť vodu do najväčšieho hrnca ktorý doma máte.
  • Džem ochutnajte a ak sa vám zdá príliš kyslý, pridajte cukor. Ak vám chuť vyhovuje, urobte test hustoty (popísaný v poznámkach pod receptom)
  • Ak je hustota správna, naplňte flaštičky džemom asi 0,5cm od okraja.
  • Očistite kuchynskou utierkou okraje fľaštičky aj viečko zvnútra a završkujte.
  • Fľaštičky vložte do vriacej vody tak, aby bola voda po okraj. Varte 7 minút vo vriacej vode.
  • Po 7mich minútach fľaštičky vyberte a otočte vrškom dole. Odložte na miesto, kde môžu fľaštičky vychladnúť.

Poznámky

Z tejto dávky je približne 6 x 375 ml skleničiek džemu.
Test hustoty: 
Džem ktorý varíte odoberiete lyžičkou na čistý tanier. Pofúkate, necháte chvíľku vychladnúť. Lyžičkou prejdite stredom džemu. Ak má správnu konzisteniu, po tom, čo sa rozdelí, ostane rozdelený. Ak ešte džem nie je uvarený, čiara po lyžičke sa naspäť spojí.