Go Back

Čucočiedkový koláč s mrveničkou

Vynikajúci a svieži čučoriedkový koláč
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie45 mins
Spolu1 hr 5 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Celosvetová
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 8
Author: Varenápečená

Ingrediencie

Cesto na koláč

  • 120 G hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 100 G masla zmäknutého
  • 50 G kryštálového cukru
  • 2 vajíčka

Čučoriedková plnka

  • 200 G čučoriedok
  • 20 G trstinového cukru
  • šťava z 1/2 citróna

Mrvenička

  • 1/2 HR cukru biely
  • 1/3 HR hladkej múky
  • 1/4 HR masla

Postup

Čučoriedková plnka

  • Čučoriedky umyjeme. Polovicu pokrájame na malé kúsky, zvyšok necháme v celku a vložíme do hrnca. Pocukrujeme a polejeme citrónovou šťavou. Varíme asi 5 minút, do zmäknutia

Mrvenička

  • Maslo vložíme do misky a zasypeme cukrom. Prstami maslo rozdrobíme na menšie kúsky ktoré spojíme s cukrom. Zasypeme múkou a vytvoríme mrveničku.

Cesto na koláč

  • V miske vyšľaháme maslo a cukor do hladkej konzistencie.
  • Postupne primiešavame vajíčka, vždy po jednom a zašľaháme
  • Pridáme vanilkovú arómu, kypriaci prášok, soľ a múku. Cesto bude husté a je to v poriadku.
  • Túto zmes rozdelíme na približnú polovicu. Polovicu nalejeme do vymastenej a vysypanej formy s vysokým okrajom. Rozmery asi 34x24 cm.
  • Na cesto dáme vrstvu čučoriedkovej zmesi a naň druhú polovicu cesta.
  • Na to celé prstami rozdrobíme mrveničku.
  • Pečieme 45 minút pri 175°C, kontrolujeme špáradlom.