Go Back

Malinové makrónsky s čokoládovou ganache

Franzúzsky luxusný bezlepkový dezert
Príprava30 mins
Varenie/Pečenie15 mins
Tvrdnutie30 mins
Spolu1 hr 15 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Celosvetová, Francúzska, Talianska
Kľúčové slovo: Bezlepkové, Vegetariánske
Porcií: 12
Author: Varenápečená.sk

Potrebujeme

  • 2x Cukrárske vrecko

Ingrediencie

Makarónky

  • 120 G vaječných bielok
  • 120 G kryštálového cukru
  • 200 G práškového cukru
  • 150 G mandľovej múky mletých mandlí

Čokoládová plnka

  • 100 ML 33% smotany na šľahanie
  • 200 G horkej čokolády
  • 100 G malín

Postup

  • Do dvoch misiek rozdelíme vajíčka na bielka a žĺtka. 120G vaječných bielkov je probližne 6 vajíčok, no vážte si to priebežte.
  • Bielky vyšľaháme SKORO do peny ručným šľahačom, alebo kuchynským robotom.
  • Keď budú bielka hustejšie, no nie ešte ako úplna pena, pridávame cukor po tretinách. Teda asi 40g cukru do bielok a miešame. Pridáme ďalších asi 40g a miešame. Došľaháme do peny.
  • Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme cez sitko. Nie je potrebné ich preosiať trikrát.
  • Mandle a cukor vysypeme do bielkovej peny.
  • Ak chcete makarónky farebné, teraz je čas pridať farbivo. Môže byť prírodné, tekutné, práškové, akékoľvek. Množstvo musíte mať napísané na obale vášho vybraného farbiva.
  • Mandle vmiešame metódovou macaronage. Silikonovou metličkou prejdete 7 krát po obvode misky a 8.krát prejdete zo strany do vnútra. Pokračujte v miešaní, kým cesto nevytvorí ležiacku osmičku. Metličku s cestom dvihnete a skúste napodobniť ležiacku osmičku. Ak tento tvar viete napodobniť jedným ťahom, prestaňte miešať. Ak ležiacu osmičku neviete napodobniť, pokračujte v miešaní. Ak viete napodobniť viac ako jednu, ležiacu osmičku, cesto ste premiešali, no je šanca že sa ešte dá zachrániť, pokračujte v recepte.
  • Hmotu vložte do cukrárského vrecka. Na plech si položte papier na pečenie. Ak vám to pomôže, predkreslite si na paprie na pečenie krúžky s polomerom 3 cm. Špičku cukrárského vrecka prestrihite, aby ste mali špičku hrubú asi 0,5 cm.
  • Na papier na pečenie vytvárajte kolieska veľké asi 2,5 cm v polomere. Cesto sa ešte trošku roztečie.
  • Následne makarónky nechajte "zaschnúť". Na ich vrchu sa vytvorí tvrdá vrsta, ktorej sa môžete dotknúť prstom a cesto sa vám nenalepí na prsty. To trvá 30-40 minút pri štandardnej izbovej teplote. Pokojne to na jednej skúšajte či už je pripravená.
  • Keď sa vám vytvorila táto vrstva, makarónky pečte 15 minút v rúre rozohriatej na 150°C, ideálne s ventilátorom. Ak ventilátor nemáte, pečte spodný - horný ohrev 160°C

Čoko ganache

  • Čokoládovú ganache pripravíte podľa receptu na blogu. Vychladenú ju dáme do cukrárskeho vrecka.

Plnenie

  • Makrónky pred plnením porovnáme a nájdeme im dvojičku. Otočte si ich spodnou stranou k sebe a porovnávajte, ktoré sú si najbližšie. Tie si odložte nabok a takto nájdite každej makarónke dvojičku. Budú potom krajšie keď budú naplnené.
  • Na jednu z makroniek naneste po obvode čoko ganache. Do stredu vložte umytú malinu. Nalepte naň druhú makronku a jemne zatlačte, aby sa makronky spojili vďaka čokoládovej vrstve.
  • Takto postupujte so všetkými makrónkami. Vhodné na jedenie sú hneď, no odporúčam si počkať na ďalší deň, kedy sa chute prepoja. Vtedy sú najlepšie!