Go Back

Domáce cestoviny

Doma pripravené cestoviny zo semolínovej múky
Príprava10 mins
Varenie/Pečenie4 mins
chladenie30 mins
Spolu44 mins
Chod: Hlavné jedlá, Prílohy
Kuchyňa: Celosvetová, Talianska
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 4
Author: Simona

Ingrediencie

  • 250 G múky
  • 1 celé vajíčko
  • 2 žĺtka
  • 3 PL vody
  • 2 PL oleja
  • soľ

Postup

  • Zo všetkých surovín vymiešame hladké, elastické cesto. Bude to chvíľu trvať a cesto bude lepivé. No je dôležité ho poriadne premiesiť a nepridávať ďalšiu múku.
  • Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
  • Následne vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na cesto hrubé asi 2 mm.
  • Vyvaľkané cesto následne spracujeme do cestovín. Ak chceme robiť tagliatelle, cestoviny narežeme na asi 5° mm hrubé pásiky. Ak chceeme robiť farfalle ako na fotkách, cestoviny narežeme na štvorce asi 3x3cm. Každý kúsok chytíme palcom a ukazovákom v strede a zatlarčíme strany do seba.
  • Cestoviny varíme vo vriacej vode, ktorá je osolená a s olejom asi 4 minúty.
  • Podávame s omáčkou.

Poznámky

TIP
  • Cesto na cestoviny, ktoré máte v chladničke vo fólii, tam môžete nechať pokojne aj 2 dni. Ak viete, že ho nepoužijete, zamrazte si ho, alebo pokračujte v tipe 2
  • Cestoviny môžeme usišiť a použiť neskôr. Dôležité je, aby sa sušili každý kúsok samostane, inak sa s sebe prilepia a už ich nerozmotáte. 
    Sušiť ich môžete vo vypnutej rúre 12-24 hodín.