Go Back

Cesnakové uzlíky

Domáce cesnakové pečivo
Príprava2 hrs 30 mins
Varenie/Pečenie40 mins
Chod: Raňajky
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 16
Author: Simona

Ingrediencie

Zákvas

  • 260 G mlieka
  • 10 G sušeného droždia
  • 2 PL cukru

Cesto

  • 20 G oleja
  • 375 G pšeničnej chlebovej múky
  • 1 ČL soli
  • sušený cesnak

Cesnakové maslo

  • 100 G masla
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 ČL pažítky

Postup

Zákvas

  • Mlieko zohrejeme na panvici, alebo v mikrovlnke kým nie je vlažné na dotyk. Nesmie byť horúce, inak droždie nevykvasí.
  • Mlieko prelejeme do misky (rýchlokysky) a nasypeme doň droždie a cukor, zamiešame.
  • Misku prikryjeme a necháme kvasiť 15 minút.

Cesto

  • Do zákvasu nalejem olej, nasypeme múku a soľ.
  • Všetky suroviny premiešame a vymiesime do cesta, ktoré sa bude odliepať od stien. To môže trvať 5-10 minút. Cesto môžete vymiesiť ručne, alebo mixérom.
  • Misku s cestom zakryjeme a necháme kvasiť 5 minút. Po tomto čase premiesime aby sme vytlačili bublinky z cesta a opäť zakryjeme. Tento proces opakujeme ešte raz. Následne cesto zakryjeme a necháme kvasiť hodinu.
  • Po tom, čo cesto vykvasilo ho vyberieme z misky a predelíme na polovicu.
  • Z každej polovice vyvaľkáme obdlžnikové cesto. Malo by byť hrubé asi 1 cm.
  • Jedno obdlžnikové cesto predelíme na 8 pásikov
  • Na cesto nasypeme sušený cesnak a vovaľkáme ho do cesta.
  • Každý pásik zapletieme do uzlíka. Je to ten istý proces, ako keď sa snažite zaviazať oba konce jednej šnúrky spolu.
  • Tieto uzlíky uložíme na plech ďalej od seba (ešte podkysnú) a potrieme ich olejom.
  • Zakryjeme fóliou a kvasíme poslednýkrát 40 minút.
  • Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov C
  • Uzlíky po poslednom vykvasení pečieme 15 minút. Približne v polovici pečenia plech otočíme a pečieme ďalej.

Cesnakové maslo

  • Kým sa pečú uzlíky, pripravíme si maslo.
  • Do panvice vložíme maslo, ktoré necháme roztopiť.
  • Prisypeme rozpučený cesnak a sušenú, alebo čerstvú pažítku.
  • ------------------
  • Cesnakové uzlíky po dopečení polejeme cesnakovým maslom a podávame.